В уряді Молдови бачать шанс вирішити питання Придністров'я на референдумі

Середа, 31 жовтня 2018, 12:35

Молдова цілеспрямовано і послідовно йде до врегулювання придністровського конфлікту.

Про це заявив генеральний директор Бюро міжетнічних відносин уряду Молдови Олег Бабенко в інтерв'ю Haqqin.az.

"Судячи з усього, Придністров'я стане першим конфліктом на пострадянському просторі, який вдасться розв'язати шляхом переговорів на багатосторонній основі в рамках територіальної цілісності країни", - сказав він.

"Кишинів пішов на великі компроміси. Залишається відкритим питання створення автономії на території Молдови, яка за конституцією є унітарною державою. Оскільки це конституційна норма, то її зміна вимагає більшості в парламенті і проведення референдуму на всій території країни. Скоро в Молдові пройдуть парламентські вибори, і вирішити це дуже складне питання належить новому складу парламенту", - вважає Бабенко.

За його словами, предметом триваючих переговорів між сторонами є те, чи може Придністров'я мати свій бюджет, законодавчі і виконавчі органи.

Останніми роками сталися численні зміни у відносинах між Молдовою та невизнаною республікою: відновлено телефонний зв'язок і залізничне сполучення між Кишиневом і Тирасполем, Кишинів почав визнавати дипломи Придністровського державного університету, молдовські фермери знову працюють на спірних землях під Дубоссарами, на Придністров'я поширилася зона вільної торгівлі з ЄС, тому що ПМР стала частиною молдовської угоди про асоціацію та вільну торгівлю з Євросоюзом.

Нагадаємо, президент Молдови Ігор Додон заявив, що спосіб реінтеграції придністровського регіону до складу країни буде вирішений на референдумі після парламентських виборів у країні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.