Придністров'я: переговори у форматі "5+2" відбудуться до кінця року

Середа, 7 листопада 2018, 16:39

Голова місії ОБСЄ в Молдові Клаус Нойкирх і представники придністровських сепаратистів домовилися щодо проведення нового раунду переговорів у форматі "5+2" до завершення 2018 року.

Про це заявило так зване МЗС Придністров'я, пише Noi.md.

Тирасполь і Москва наполягають на зустрічі в форматі "5+2" і хочуть обговорити порушені Кишиневом кримінальні справи проти лідерів і чиновників сепаратистів, а також питання щодо телекомунікацій, міжбанківської взаємодії, ввезення медикаментів і медичного обладнання до Придністров'я.

У Кишиневі наразі не висловилися з приводу цього рішення.

29 і 30 травня в Римі пройшов черговий раунд переговорів щодо придністровського врегулювання у форматі "5+2", в яких брали участь Молдова і Придністров'я - сторони конфлікту, Україна, ОБСЄ і Росія - посередники, ЄС і США - спостерігачі.

Останніми роками сталися численні зміни у відносинах між Молдовою та невизнаною республікою: відновлено телефонний зв'язок і залізничне сполучення між Кишиневом і Тирасполем, Кишинів почав визнавати дипломи Придністровського державного університету, молдовські фермери знову працюють на спірних землях під Дубоссарами, на Придністров'я поширилася зона вільної торгівлі з ЄС, тому що територія стала частиною молдовської угоди про асоціацію та вільну торгівлю з Євросоюзом.

Відповідно до підписаної в 1992 році в Москві Угоди про принципи мирного врегулювання збройного конфлікту на Дністрі, в Зоні безпеки (понад 200 км уздовж річки) розмістили пости миротворчих сил Росії, Молдови і Придністров'я.

На території придністровського регіону розквартировано понад півтори тисячі військовослужбовців Росії, а на військових складах у селі Колбасна Рибницького району зберігається понад 20 тисяч тонн боєприпасів та авіабомб.

Парламент Молдови схвалив декларацію з вимогою вивести російські війська з Придністров’я.

Президент Молдови Ігор Додон заявив, що спосіб реінтеграції придністровського регіону до складу країни буде вирішений на референдумі після парламентських виборів у країні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.