ЄС і Британія вирішать питання ірландського кордону у липні 2020-го - проект угоди

Середа, 14 листопада 2018, 14:51

Проект угоди між ЄС та Великою Британією щодо Brexit передбачає прийняття у липні 2020 року рішення про те, що необхідно зробити для збереження ірландського кордону відкритим.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на три дипломатичних джерела у Брюсселі.

Рішення буде прийматися у тому випадку, якщо Лондон і Брюссель не домовляться щодо нової торгівельної угоди, яка діятиме після перехідного періоду.

У такому випадку, Британія матиме два варіанти. Перший передбачає продовження перехідного періоду, можливо, до кінця 2021 року (поки планується його завершення у грудні 2020-го).

Другий варіант передбачає, що митний режим з ЄС поширюватимуться на всю Британію, але Північна Ірландія буде більш тісно пов'язана з європейськими митними правилами та стандартами виробництва.

За словами джерел ЄС, у варіант митного оформлення включені положення щодо забезпечення "рівних умов", які передбачають, що Британія повинна буде приєднатись до правил ЄС щодо державної допомоги та конкуренції, стандартів навколишнього середовища та праці тощо. Проти цього виступають прихильники "жорсткого Brexit" у британському уряді та Консервативній партії.

Нагадаємо, представники Великої Британії та ЄС погодили проект тексту угоди про вихід Сполученого Королівства зі складу блоку після місяців переговорів.

Сполучене Королівство залишає ЄС 29 березня, проте угода про вихід має бути досягнута у найближчі тижні для того, щоб до березня її встигли схвалити британський та Європейський парламенти.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: