У Саудівській Аравії замислились над зміною спадкоємця престолу після убивства журналіста

Вівторок, 20 листопада 2018, 09:59

На тлі міжнародного резонансу у зв’язку з убивством саудівського журналіста Джамаля Хашоггі деякі члени правлячої сім'ї Саудівської Аравії виступають за те , аби спадковий принц Мухаммед бін Салман не став королем.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на три джерела, близькі до королівського двору.

Альтернативним кандидатом на престол називають принца Ахмеда Ібн Абдул Азіза, 76-річного брата короля Салмана та дядька спадкового принца. Майже 40 років принц Ахмед працював заступником міністра внутрішніх справ.

Однак джерела стверджують, що члени королівської сім’ї не готові діяти, поки 82-річний король живий. Вони лише обговорюють можливість зміни спадкоємця престолу після його смерті.

За словами джерел, принц Ахмед матиме підтримку членів сім’ї, служб безпеки та деяких західних держав. У минулі тижні високопосадові особи США дали зрозуміти радникам саудівського королівського двору, що вони підтримають як потенційного престолонаслідника принца Ахмеда. 

На відміну від типових європейських монархій, у Саудівській Аравії немає автоматичного престолонаступництва від батька до старшого сина. Згідно з давніми традиціями, король та старші члени сім’ї обирають, кого вони вважають найбільш придатними для керівництва.

Критик саудівського королівського двору Джамаль Хашоггі був убитий у консульстві королівства у Стамбулі 2 жовтня. Саудівська прокуратура стверджує, що журналіста убили після того, як не змогли добровільно переконати його повернутись у Саудівську Аравію.

Турецька сторона впевнена, що Хашоггі планували убити заздалегідь, з високою вірогідністю - за вказівкою оточення наслідного принца або й самого принца.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: