Швеція: керівниця "Центру" поставила своє прем'єрство умовою уряду без радикалів

інфографіка
Середа, 21 листопада 2018, 15:01

Лідер Центристської партії Швеції Енні Лоуф 22 листопада повідомить спікеру парламенту про стан переговорів щодо формування коаліції.

Про це пише Bloomberg.

Швеція опинилася в політичному глухому куті через посилення ультраправих "Шведських демократів" на виборах 9 вересня. Їхній успіх не дав жодному традиційному блоку у парламенті отримати більшість голосів. Таким чином уже два місяці країна не має нового уряду.

Минулого тижня взяла спробу сформувати коаліцію лідер "Центру", головним завданням якої є не допустити отримання впливу "Шведськими демократами" у новому уряді.

"Лоуф стикається з дуже складним завданням, і вона, ймовірно, не буде останньою, хто вестиме переговори. Але, можливо, буде сформовано або уряд, очолюваний соціал-демократами, підтриманий нинішніми партнерами по коаліції, а також партією "Центр", або уряд на чолі з Поміркованою патією, пасивно підтримуваний тим же "Центром. Дві найбільші партії відкинули всі розмови про велику коаліцію", - сказано у матеріалі.

 
Вибори 9 вересня не принесли однозначного переможця 

Попри те, що Лоуф висловила амбіції на прем'єрство, як виконувач обов'язків прем'єр-міністра Стефан Льовен, голова соціал-демократів, так і лідер опозиції і "поміркованих" Ульф Крістерсон проти цього, бачачи себе в цьому кріслі.

"Однак Лоуф може прямо вказати на прем'єрство як її ціну за формування нового блоку з соціал-демократами", - йдеться у матеріалі.

 

У Швеції уряд меншості може бути владою, доки більшість законодавців не проголосує проти нього. Партії мають максимум чотири спроби сформувати уряд, а у випадку невдачі повинні провести нові вибори протягом трьох місяців. Парламент Швеції через два місяці після виборів не підтримав перше висунення, яке зробив Крістерсон 14 листопада.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.