У Орбана виправдалися за надання притулку македонському прем'єру-втікачу

Середа, 21 листопада 2018, 16:58

Колишній прем’єр Македонії Нікола Груєвські повинен був перетнути три кордони, щоб дістатися до Угорщини, і у всіх трьох випадках він зробив це відповідно до правил.

Про це заявив міністр закордонних справ і торгівлі Угорщини Петер Сійярто, пише прес-служба уряду.

"Колишній прем'єр-міністр Македонії представив свої документи в усіх трьох випадках, і вони були належним чином перевірені владою", - підкреслив політик.

Сійярто відхилив твердження, що угорські дипломати були залучені до плану втечі Груєвські.

"Вони вперше побачили Груєвські в посольстві Угорщини в Тирані, і це було вперше, коли вони почули про його прохання про надання притулку", - заявив він.

Сійярто сказав, що контактує з македонським колегою щодо питання Груєвські. Міністр повідомив журналістам, що він буде зустрічатися з главою македонської дипломатії під час засідання міністрів закордонних справ НАТО на початку грудня.

"Ніхто не підняв це питання у понеділок на засіданні міністрів закордонних справ Євросоюзу", - зазначив він. "Колишні урядовці інших країн просили і отримували притулок і в інших випадках", - додав міністр.

Він також повідомив, що його міністерство не має стосунку до цієї справи і не впливало на рішення про надання притулку Груєвські відповідальним органом.

Колишнього прем’єр-міністра Македонії Ніколу Груєвські засудили до двох років тюрми за зловживання владою при купівлі урядового броньованого Mercedes. Обвинувачення підтримав не один суд, і Груєвські фігурував не в одній кримінальній справі. 

Екс-голова уряду, щоб уникнути ув’язнення, втік з країни і отримав політичний притулок в Угорщині. У Єврокомісії розкритикували будапешт за це рішення.

Македонія офіційно попросила про екстрадицію колишнього прем’єра-втікача. Груєвські - близький політичний союзник угорського прем'єра Віктора Орбана.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.