США: екс-прем'єр Македонії, який втік до Угорщини, повинен сісти у в'язницю

Четвер, 15 листопада 2018, 13:33

США вважають, що колишній прем'єр-міністр Македонії Нікола Груєвські, який шукає політичного притулку в Угорщині, повинен відбути покарання, яке йому присудили на батьківщині.

Про це пише Politico.

"Після ретельного та прозорого судового процесу Груєвські засудили македонські суди за зловживання службовим становищем до двох років позбавлення волі", - заявив прес-секретар Держдепартаменту.

"Кілька судів підтримали це засудження. Крім того, Груєвські обвинувачений у чотирьох розглянутих кримінальних справах", - заявив прес-секретар, додавши, що "ми вважаємо за доцільне продовження македонської судової процедури та притягнення до відповідальності Груєвські в рамках македонської системи правосуддя".

Груєвські засудили до двох років тюрми через незаконну купівлю броньованого Mercedes за більш ніж 650 тисяч євро у 2012 році, коли він був прем'єр-міністром. Після цього він втік з Македонії і попросив політичного притулку у близького політичного союзника - угорського прем'єра Віктора Орбана. У Скоп'є закликали владу Угорщини видати екс-прем’єра.

У Орбана заявили, що Груєвські на батьківщині загрожує "лівий уряд під впливом американо-угорського фінансиста Джорджа Сороса".

Орбан раніше розповідав, що Сорос несе значну особисту відповідальність за "дестабілізацію" Македонії та "працює над дестабілізацією консервативних, національних та християнських урядів" у регіоні.

Його коментарі поєднувалися із заявами російського уряду, який активно підтримував партію Груєвського ВМРО-ДПМНЕ, і звинувачував зовнішні сили у втручання в македонську політику.

Як відомо, опозиційна македонська партія ВМРО-ДПМНЕ виступає проти угоди з Грецією про перейменування країни в Північну Македонію.

Зміна назви Македонії завершить довготривалу суперечку із сусідньою Грецією, яка, своєю чергою, припинить блокувати приєднання Македонії до НАТО і Євросоюзу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.