Шведський парламент голосуватиме щодо призначення Крістерсона прем'єром

Понеділок, 5 листопада 2018, 11:19

Парламент Швеції наступного тижня голосуватиме щодо призначення правоцентристського лідера Поміркованої партії Швеції Ульфа Крістерсона прем'єр-міністром.

Про це заявив спікер парламенту Андреас Норлен, пише Reuters.

"Настав час дозволити парламенту сказати своє слово", - сказав він.

 
Ульф Крістерсон

Швеція опинилася в політичному глухому куті після посилення ультраправих "Шведських демократів" на виборах 9 вересня. Їхній успіх не дав жодному традиційному блоку у парламенті отримати більшість голосів.

Крістерсон, лідер правоцентристського опозиційного блоку "Альянс" уже намагався і не зміг сформувати уряд.

Оскільки два члени "Альянсу" - центристи та ліберали - не хочуть утворювати уряд за підтримки "Шведських демократів", Поміркована партія Крістерсона може натомість спробувати створити кабінет лише за допомогою християнських демократів (які також входять до "Альянсу").

Такий уряд потребуватиме підтримки як Центристської партії, так і "Шведських демократів". Лідер Центру Енні Лоуф допустила можливість створення великої коаліції.

У Швеції уряд меншості може бути владою, доки більшість законодавців не проголосують проти нього. Партії мають максимум чотири спроби сформувати уряд, а у випадку невдачі повинні провести нові вибори протягом трьох місяців.

Детальніше читайте у статті "Швеція у пошуках коаліції: чи можливе створення уряду за участі "друзів Путіна".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.