Україна може підписати економічно невигідну угоду з Туреччиною в рамках політичної "компенсації"

Понеділок, 5 листопада 2018, 13:03

Україна може підписати економічно невигідну угоду про зону вільної торгівлі з Туреччиною - договір, який, втім, може стати свого роду "компенсацією" Києва за політичну підтримку Анкари.

Про це йдеться у статті ЄвроПравди "ЗВТ на обмін: як Україна готується до економічних поступок Туреччині".

Обговорення можливості угоди почалося ще за часів президентства Віктора Ющенка. 2012 року завдання створення зони вільної торгівлі з Туреччиною тодішньому міністру економічного розвитку Петру Порошенку після переговорів із Анкарою публічно поставив прем'єр Віктор Янукович.

Про те, що переговори завершаться до кінця року, тепер заявив турецький президент Реджеп Таїп Ердоган. Проте українські переговірники зіткнулися з категоричним небажанням партнерів говорити про лібералізацію торгівлі сільськогосподарськими товарами, йдеться у матеріалі. Водночас формат ЗВТ, яка б охоплювала лише промисловий сектор, як це пропонує Туреччина, є вкрай невигідним для України.

"Отже, є підстави припустити, що замість тривалих раундів переговорів, де зважуються інтереси сторін та проводяться розрахунки, долю ЗВТ визначить політична домовленість. Українські політичні інтереси суттєво "зав’язані" на позиції Туреччини. Це і Томос (роль влади Туреччини у отримання якого була вагомою), і невизнання анексії Криму, і підтримка кримськотатарського руху", - сказано в матеріалі.

На відміну від домовленостей з Туреччиною, розрахунки економічного ефекту від угоди про ЗВТ з ЄС були оприлюднені задовго до підписання. 

"Це робить ймовірним сценарій, коли ратифікація угоди викличе опір у Раді - що може призвести до напруженості у відносинах із Анкарою", - йдеться в статті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.