РФ, Іран і Туреччина готують комітет, покликаний завершити війну в Сирії

Вівторок, 18 грудня 2018, 16:25

Міністри закордонних справ Росії, Ірану та Туреччини 18 грудня зустрілися у Женеві для консультацій щодо угоди про склад сирійського комітету, який може прокласти шлях до розробки нової конституції та проведення виборів у країні.

Про це пише Reuters.

Домовлено, що до комітету мають увійти урядова і опозиційна делегації по 50 представників, однак Москва, Тегеран та Анкара сперечаються, хто має бути в третьому списку незалежних представників громадянського суспільства, йдеться у матеріалі.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган рік тому назвав президента Сирії Башара Асада "терористом, якого не може бути в майбутньому Сирії", однак 16 грудня турецький міністр закордонних справ Мевлют Чавушоглу допустив співпрацю Туреччини з Асадом, якщо той виграє демократичні вибори. 

Міністр закордонних справ Сирії Валід аль-Муалем заявив, що "рано говорити" про початок роботи Конституційного комітету. Він звинувачував у спробах "втручання" західні держави, а Туреччину - в "перешкоджанні" створенню комітету.

Сирійська влада лише сигналізувала про готовність внести "поправки" до існуючої конституції, а також заявила, що їх треба винести на референдум.

США більше не прагнуть усунути президента Сирії Башара Асада, але знову попередили, що не фінансуватимуть відновлення країни, якщо режим "принципово не стане іншим".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.