США більше не прагнуть усунути Асада, але гроші Сирії не даватимуть

Вівторок, 18 грудня 2018, 09:46

США більше не прагнуть усунути президента Сирії Башара Асада, але знову попередили, що не фінансуватимуть відновлення країни, якщо режим "принципово не стане іншим".

Про це заявив спеціальний представник США в Сирії Джеймс Джеффрі, повідомляє Euractiv.

За словами Джеффрі, Асаду необхідно піти на компроміс, оскільки він не виграв жорстоку семирічну громадянську війну, а в Сирії залишилося близько 100 тисяч озброєних прихильників опозиції.

"Ми хочемо бачити режим, який принципово відрізняється. Це не зміна режиму - ми не намагаємося позбутися Асада", - заявив Джеффрі в Вашингтоні.

Припускаючи, що Сирії буде потрібно $300-400 мільярдів для відновлення, Джеффрі попередив, що західні держави і міжнародні фінансові інститути не будуть виділяти кошти без зміни курсу.

"У західних країн є сильна готовність не вкладати гроші в цю катастрофу, якщо у нас не буде якоїсь ідеї, що уряд готовий піти на компроміс і, таким чином, не створити ще один жах в майбутні роки", - сказав він.

Колишній президент Барак Обама закликав Асада піти, хоча він сумнівався в доцільності активного втручання США в сирійську війну і переслідував вузьку військову мету - перемогти екстремістське угрупування "Ісламська держава".

Адміністрація президента Дональда Трампа визнавала, хоча і не так явно, що Асад, ймовірно, залишиться.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.