Трамп питав у Ердогана, чи може Туреччина сама зачистити решту Сирії від ІДІЛ – ЗМІ

П'ятниця, 21 грудня 2018, 14:00

Високопоставлені турецькі чиновники стверджують, що Анкара була ознайомлена з наміром Трампа вивести всі війська з Сирії, і що він не зміг переконати Пентагон піти на цей крок.

Про це йдеться у матеріалі турецького видання Hurriyet Daily News.

Зокрема, саме після останньої телефонної розмови з президентом Ердоганом 14 грудня Дональд Трамп віддав остаточний наказ про виведення військ.

Агентство Reuters, посилаючись на анонімного американського посадовця, повідомило, що Трамп у розмові поставив турецькому президенту наступне питання: "Чи може Туреччина очистити територію на схід від Євфрату від решти ІДІЛ у разі, якщо США виведуть війська з Сирії?".

"Причиною, через яку Трамп підняв це питання, була тривала критика Ердогана щодо партнерства США з курдськими загонами YPG у боротьбі з ІДІЛ. Ердоган ще раз підтвердив переконаність Туреччини в тому, що YPG не брала участі в боротьбі проти груп джихадистів, а використовувала ситуацію для своїх політичних амбіцій на схід від Євфрату", - йдеться у матеріалі.

Тому Ердоган підтвердив, що Туреччина може боротися з ІДІЛ, як вона робила це у середині 2016 року, та нейтралізувала близько 4 тисяч джихадистів в рамках операції "Щит Євфрату".

Нагадаємо, Білий дім оголосив про виведення військ з Сирії. Трамп заявив про перемогу над ІДІЛ у країні і зазначив, що боротьба з ісламістами була єдиною причиною присутності там американських військ.

Крім того, президент США наказав готувати виведення половини військ з Афганістану.

Обидва рішення посадові особи Пентагону та Держдепартаменту США зустріли з опозицією. Ці дії американського президента призвели до заяви про відставку міністра оборони Джеймса Меттіса в четвер.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: