Екс-прем'єра Словенії, друга Орбана, оштрафували за образу журналісток

Вівторок, 22 січня 2019, 13:33

Голову Словенської демократичної партії, колишнього прем'єр-міністра країни Янеза Яншу оштрафували на 6 тисяч євро за образу двох працівниць телерадіокомпанії RTVS.

Про це пише Slovenske Novice.

Суд у Веленє підтвердив своє попереднє рішення щодо накладення штрафу та зобов'язав Яншу додатково покрити судові витрати в розмірі 513 євро.

У повідомленні, опублікованому в Twitter в 2016 році, політик назвав двох журналісток "хвойдами". Янша стверджував, що він використовував цей термін, щоб описати їхню роботу, і що вони опублікували брехню про його партію.

Свій допис Янша зробив після того, як вийшов матеріал про те, що деякі члени Словенської демократичної партії нібито пов'язані з ультраправими екстремістськими організаціями і, зокрема, з Facebook-спільнотою "Легіони смерті".

У листопаді 2018 року політика засудили до трьох місяців умовного позбавлення волі у зв'язку зі справою. 

Янша - союзник прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана. Партія Янши виграла більшість голосів на загальних виборах у Словені в червні, але не отримала парламентської більшості.

Він був прем'єром Словенії в період 2004-2008 років та з 2012-2013 років. На початку 2013-го його уряд зазнав звинувачень у корупції під час першого терміну при покупці фінських танків Patria. Після цього коаліційний уряд отримав вотум недовіри від парламенту.

Під час передвиборчої кампанії Янша широко використовував антимігрантську риторику отримав підтримку від Орбана.

Детальніше про політику Янеза Янши читайте в його інтерв'ю "Європейській правді".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.