Генсек НАТО - Словенії: не ховайтеся за великими, жорстока реальність диктує умови

Середа, 10 жовтня 2018, 10:38

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час виступу в словенському парламенті наголосив на необхідності значних інвестицій в спільну безпеку та нагадав про домовленість країн-членів Альянсу на саміті в Уельсі в 2014 році довести свої оборонні видатки до 2% від валового внутрішнього продукту.

Про це пише RTVslo.

Витрати Словенії приблизно в 1% ВВП генсек назвав надто низькими і зазначив, що Альянс очікує більшого. На його думку, несправедливо, що маленькі країни, такі як Словенія, "ховаються за великими". Столтенберг закликав безпосередньо депутатів збільшувати витрати на оборону, оскільки саме вони приймають рішення щодо бюджету.

Тим часом члени частково проурядової партії "Левіца" бойкотували виступ Столтенберга в парламенті через його тиск щодо збільшення словенських витрат на оборону до 2% від ВВП. На думку політичної сили, яка в значній мірі підтримує нинішній уряд Словенії, залучення додаткових коштів на оборону є неприйнятним.

Як заявив на прес-конференції депутат від "Левіци" Примож Сітар, двома відсотками валового внутрішнього продукту можна забезпечити збільшення пенсій і соціальної допомоги та безкоштовні дитячі садочки. За його словами, Словенія не відчуває військової загрози, але під загрозою соціальний розвиток.

Столтенберг зазначив, що хоча багато хто вважає, що було б краще спрямувати кошти на лікарні або соціальні служби, "жорстока реальність говорить, що ще багато чого потрібно зробити", щоб забезпечити безпеку.

"Сила НАТО в тому, що це є об’єднання 29 держав, які об'єдналися разом захищати одна одну", - підкреслив він, додавши, що єдність союзників заважає супротивникам, таким як Росія, а спільна боротьба з терористичними організаціями, такими як "Ісламська держава", посилює безпеку на внутрішній території Альянсу. Через виникнення нових загроз, Альянс повинен постійно адаптуватися, і він робить це, пояснив Столтенберг.

Прем'єр-міністр Словенії Мар'ян Шарец запевнив Столтенберга, що його заклики були почуті, і він намагатиметься збільшити частку оборони в словенському бюджеті в найближчі роки до 1,5% ВВП.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: