Чеський міністр: держава повинна покрити 90% витрат на медичні коноплі

Вівторок, 29 січня 2019, 15:13

Чеський міністр охорони здоров'я Адам Войтех, який представляє владний рух ANO, каже, що його міністерство висуне законодавчу ініціативу, згідно з якою держава покриє 90% вартості медичних конопель.

Про це пише Radio Praha.

Згідно з новими правилами, держава покриватиме вартість максимум 30 грамів на місяць, зазначив він. Нині чеські пацієнти, які використовують медичні коноплі, оплачують їх самостійно.

2018 року в середньому 67 пацієнтам на місяць призначали медичний канабіс. Використання склало в середньому 6,3 г на місяць. Утім, деякі пацієнти скаржаться на те, що дозволена доза є недостатньою для їхніх потреб.

Лікарські коноплі легалізовані в Чеській Республіці з квітня 2013 року. До мільйона чехів використовують канабіс у медичних цілях.

Чеська Республіка прийняла голландську модель, і має монопольну компанію, яка вирощує коноплі виключно для держави і тільки ті сорти і кількість, які хоче державне агентство. Таким чином медичні коноплі у Чехії можна придбати у аптеці за рецептом лікаря.

Вживання будь-яких наркотиків у Чехії ніяк не переслідується. Однак будь-яка людина може бути притягнена до відповідальності за зберігання наркотиків навіть для власних потреб. Закони при цьому розрізняють зберігання великого і малого обсягу речовин. Межа малої і великої кількості становить 15 грам. Максимальне покарання за зберігання невеликої кількості висушених конопель - штраф 15 тисяч крон (600 євро).

Чеська "Партія піратів" наполягає на прийнятті законопроекту, який передбачає узаконення вирощування і зберігання конопель для власного використання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: