В уряді спрогнозували дату отримання другого траншу ЄС на 500 млн євро

Вівторок, 12 лютого 2019, 12:08

Міністерство фінансів вважає реалістичним отримання другого траншу макрофінансової допомоги Євросоюзу на 500 млн євро у березні-квітні.

Про це повідомила журналістам у вівторок міністр фінансів України Оксана Маркарова, цитує міністра УНІАН.

"Наприкінці березня – у квітні це реалістично. Ми зараз працюємо над виконанням умов - це два законопроекти, які потрібні для отримання макрофінансової допомоги, а також для реформи митної служби", - сказала Маркарова.

Вона нагадала, що другий транш становитиме 500 млн євро.

11 грудня Євросоюз перерахував Україні перший транш у розмірі 500 млн євро. Кошти виділяють на покриття фінансових потреб України, підтримку економічної стабілізації і програми структурних реформ.

Україна минулого року не отримала третій транш у сумі 600 млн євро із попередньої програму макрофіну. Причиною цього стало небажання запроваджувати автоматичну перевірку електронних декларацій, переглянути е-декларування для активістів та створити реєстр кінцевих власників підприємств.

Цього разу Європейський союз встановив низку серйозних вимог для України для отримання другої частини коштів із програми  у розмірі 1 млрд євро.

Серед  вимог - просування процесу приватизації, в тому числі продаж щонайменше 200 об’єктів, власником яких є держава, і реформа системи управління державних підприємств, в тому числі - створення незалежного правління Укренерго.

ЄС також вимагає створення корпоративної системи управління державних банків, просування роботи із повернення активів, пов’язаних із безнадійними кредитами, змін у системі запобігання відмиванню коштів, як того вимагає Угода про асоціацію Україна-ЄС.

Про вимоги ЄС для отримання 1 млрд євро макрофіну читайте у статті: "Обіцянки на мільярд євро: що має зробити Київ в обмін на гроші ЄС".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.