З'явилися нові деталі у справі про вбивство словацького журналіста Куцяка

Середа, 20 лютого 2019, 17:50

Вбивці словацького журналіста Яна Куцяка та його нареченої Мартіни Кушнірової стежили за його будинком за кілька днів до вбивства в лютому минулого року.

Про це повідомив Проект з розслідування корупції та організованої злочинності (OCCRP) з посиланням на джерела в поліції Словаччини.

Троє підозрюваних відвідували будинок принаймні сім разів. Вони сказали, що їх найняла колега найбагатшого бізнесмена Словаччини Маріана Кочнера, який не був звинувачений у вчиненні злочину, і відмовився коментувати нові дані.

ЗМІ після вбивства нагадували, що Куцяк в останні тижні регулярно писав про Кочнера і навіть подав проти нього кримінальну скаргу через передбачувані погрози.

Куцяка, який писав про політичну корупцію в Словаччині, знайшли застреленим разом з його нареченою вдома неподалік Братислави в лютому 2018 року.

Вбивство шокувало націю і викликало публічний гнів з приводу корупції. В країні відбулися найбільші масові протести з часу завершення правління комуністів у 1989 році.

Висока політична напруга змусила піти у відставку довготривалого прем'єр-міністра Роберта Фіцо і його міністра внутрішніх справ Роберта Каліняка, а також начальника поліції Тібора Гаспара.

У жовтні словацька поліція затримала вісьмох підозрюваних у вбивстві журналіста, чотирьох із них пізніше відпустили. Суд вирішив ув'язнити чотирьох затриманих на час слідства у їхній справі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.