Кіпр: підґрунтя для відновлення мирних переговорів не готове

Вівторок, 26 лютого 2019, 17:25

Президент Кіпру каже, що умови ще не готові для відновлення офіційних переговорів щодо об'єднання етнічно розділеної острівної нації, оскільки обидві сторони залишаються розділеними у ключових питаннях розподілу влади та домовленостей щодо безпеки.

Про це пише AP.

Нікос Анастасіадіс, лідер греків-кіпріотів, каже, що зусилля з відновлення переговорів проходять "важку фазу", але він і лідер турецьких кіпріотів Мустафа Акінджі зобов'язалися працювати над тим, щоб відновити їх.

Організація Об'єднаних Націй провела у вівторок неформальну зустріч між двома лідерами, сподіваючись, що вони зможуть з'ясувати деякі запитання, що дозволить відновити переговори.

Вони погодилися на декілька заходів для посилення взаємодовіри. Домовленості, зокрема, дозволяють людям, що живуть на півночі та міжнародно визнаному півдні, використовувати свої мобільні телефони по обидва боки.

Сторони намагаються досягти угоди про безпеку та присутність турецьких сил на острові разом з політичними переговорами про всеосяжне федеральне регулювання.

У Нікосії заявляють, що саме наполягання Туреччини щодо збереження гарантій та її військ на території острова призвело до провалу переговорів про возз'єднання Кіпру під егідою ООН.

Турки-кіпріоти також наполягають, що федеральне партнерство на розділеному острові є єдиним варіантом вирішення суперечки.

Острів розколовся за етнічною ознакою 1974 року після турецького вторгнення, що відбулося після перевороту, спрямованого на об'єднання з Грецією.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.