У Литві суд продовжив арешт підозрюваного у шпигунстві на користь Росії

Середа, 27 лютого 2019, 15:03

Дільничний суд у Вільнюсі продовжив ще на два місяці - до кінця квітня - арешт підозрюваного в шпигунстві на користь Росії Альгірдаса Палецкіса.

Про це пише Delfi.

Альгірдаса Палецкіса помістили під варту ще в жовтні за те, що здійснював збір інформації на замовлення російських спецслужб. Його затримали на місці злочину.

В рамках розслідування щодо ймовірного шпигунства на користь Росії підозри висунули неназваній "цілій мережі осіб", зокрема колишньому голові "Соціалістичного народного фронту" Палецкісу. Повідомлялося, що серед підозрюваних також громадянин Росії Валерій Іванов, затриманий 18 грудня. У нього при обшуку було знайдено зброю.

Правоохоронці повідомляли, що крім Палецкіса були затримані й інші особи, однак їхні імена не розголошували.

Генпрокурор Евалдас Пашіліс раніше говорив, що діяльність підозрюваних в шпигунстві на російські розвідувальні відомства "була націлена на найбільш вразливі місця суспільства, до яких належить і так звана справа за 13 січня 1991 року. У 2012 році Палецкіс був засуджений за те, що заперечував і грубо применшував факт агресії СРСР проти Литовської Республіки.

Так суд розцінив сказані ним 2010 року слова: "А хто був 13 січня біля (теле) вежі? О, як зараз з'ясовується, свої стріляли в своїх".

Директор Департаменту держбезпеки Литви Дарюс Яунішкіс сказав, що метою незаконних дій шпигунів було здійснення впливу на політичні процеси в Литві. "З цією метою вербуються особи, які можуть безпосередньо або через посередників формувати програми політичних партій або їх структуру, користуючись різними медійними каналами, сприяти зміцненню "м'якої сили" Росії в країні", - сказав Яунішкіс.

Створений 2008 року "Соціалістичний народний фронт" і його колишній керівник Палецкіс не раз згадувалися в публічних звітах розвідки про загрози національній безпеці.

Розвідка називала "Соціалістичний народний фронт" проросійською політичною партією, писала про участь представників партії в спрямованих проти США і НАТО пропагандистських акціях.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: