У Молдові після виборів буде прозахідний уряд - спікер парламенту

Понеділок, 4 лютого 2019, 13:07

Молдова матиме прозахідний уряд після парламентських виборів, які відбудуться за три тижні, попри те, що перемогу може здобути проросійська Соціалістична партія.

Про це заявив спікер парламенту Молдови, заступник правлячої Демократичної партії Андріан Канду в інтерв’ю "Європейській правді".

"Соціалісти можуть опинитися першими. Та в цьому разі вони напевно не матимуть голосів, щоби самостійно створити більшість. І ось тоді проявиться роль нашої партії, адже саме ми маємо хист, вміння, досвід створення коаліції. І це буде коаліція із прозахідними поглядами", - сказав Канду, додавши, що коаліція із соціалістами неможлива.

Він заявив, що ДПМ готова до об’єднання з опозиційною партією ACUM, попри те, що ця політична сила виключає можливість такої співпраці.

"Я бачу об’єднання з нашим суперником, опозиціонерами із ACUM. Так, зараз вони заявляють, що не працюватимуть з нами у наступному парламенті, але "ніколи не кажи ніколи". І тому після виборів ми будемо рахувати, думати, шукати можливості долучити представників як ACUM, так і інших незалежних парламентарів", - сказав він.

Канду також не виключив, що у разі провалу коаліційних переговорів у Молдові може бути створений уряд меншості.

"Саме так сталося в Чехії – і так було у Молдові на початку 2015 року. Тоді коаліція з двох партій, що сформувала уряд на чолі з Габуричем, налічувала менше половини депутатів, але була неформальна домовленість про підтримку з іншою партією, що була за межами коаліції. І це тривало півроку", - нагадав спікер.

Детальніше про партійну картину Молдови читайте у статті "Між Кремлем та олігархом: що принесе зміна влади у "захоплену" Молдову". 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.