ЗМІ: питання членства Норвегії в ЄЕЗ може стати провідним на наступних виборах

Вівторок, 5 лютого 2019, 11:13

Одна з найбільших профспілок Норвегії Fagforbundet стверджує, що уряд і роботодавці "грають" з участю країни в Європейській економічній зоні, використовуючи угоду проти працівників.

Про це пише Bloomberg.

Профспілка "не проти угоди ЄЕЗ", сказала голова Fagforbundet Метте Норд. "Але ми вимагаємо, щоб угода не мала переваги над норвезькими колективними договорами, трудовим законодавством".

Профспілка скликає орган прийняття рішень кожні чотири роки, наступне засідання заплановане на 2021 рік. Вона може заявити про свою непідтримку ЄЕЗ, зробивши це питання домінуючим на загальних виборах, які відбудуться того ж року, йдеться у матеріалі.

Зміна позиції профспілок чинила б тиск на Лейбористську партію, яка прагнутиме повернутися до влади. У самій партії зміну позиції щодо ЄЕЗ поки спростовують. Але інша опозиційна група, Партія Центру, ніколи не була прихильником угоди і тепер шукає нових союзників у своїй кампанії проти ЄЕЗ.

Угода забезпечує необмежений доступ Норвегії до ринку ЄС, вільне пересування норвежців, проте євроскептики і профспілки ставлять під сумнів її вплив на заробітну плату, трудове законодавство і суверенітет країни.

Угода змушує країну прийняти вільний рух працівників з ЄС, а також запровадити багато законів блоку, на які вона має незначний вплив. Норвегія зберегла сільське господарство та рибне господарство поза межами угоди і не є членом митного союзу.

"Якщо профспілки вирішать піти проти угоди, це буде причиною для занепокоєння", - сказав міністр торгівлі Норвегії Торбьорн Рое Ісаксен.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.