Генпрокурор Британії: ризики в угоді про Brexit залишаються незмінними

Вівторок, 12 березня 2019, 15:17

У змінах до угоди про Brexit, узгоджених британським прем'єром Терезою Мей з Брюсселем, незмінним залишається ризик того, що Велика Британія буде прив'язана до правил ЄС після виходу з блоку.

Про це йдеться в правовому висновку генерального прокурора Британії Джеффрі Кокса.

Кокс є провідним юристом Терези Мей і разом з міністром з питань Brexit Стівеном Барклаєм брав участь в технічних переговорах з ЄС, в тому числі був у Брюсселі минулого тижня.

Його висновок опубліковано у вівторок після того, як Тереза ​​Мей заявила про узгодження з президентом Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером змін в існуючій угоді про Brexit.

Зміни передбачають створення спеціального арбітражу із вирішення питання кордону між Ірландією і Північною Ірландією і підписання нової альтернативної угоди до 2020 року, тобто до кінця перехідного періоду.

У своєму висновку Кокс заявив, що не залишилося міжнародно-правових засобів зберегти "запасний механізм" для ірландського кордону без згоди ЄС.

Але, за його словами, додаткові запевнення, отримані Мей від ЄС, "зменшують ризик того, що Британія може нескінченно і мимоволі залишатися в рамках "запасного механізму", якщо переговори сторін про майбутні відносини урвуться через "недобросовісність" ЄС.

Нагадаємо, у вівторок британська Палата громад проведе голосування щодо угоди про Brexit.

Підтримка угоди значною мірою залежатиме від позиції північноірландської Демократичної юніоністської партії та депутатів-консерваторів, які раніше висловлювали свої застереження до неї.

Однак багато депутатів стверджують, що юридичні гарантії щодо "бекстопу" (план щодо Північної Ірландії. – Ред.), про які домовилися Мей і Юнкер, не знімають усіх ризиків, а лише зменшують їх, що не дозволяє безумовно підтримати угоду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.