Голови МЗС Євросоюзу порадяться, що робити з Молдовою після виборів

Середа, 13 березня 2019, 17:02

Міністри закордонних справ ЄС на засіданні 18 березня обговорять стратегію взаємодії з Молдовою після проведення там парламентських виборів.

Це випливає із порядку денного засідання, оприлюдненого на сайті Ради ЄС.

"Міністри закордонних справ обговорять політичні перспективи взаємодії ЄС з Республікою Молдова та подальші дії після парламентських виборів 24 лютого 2019 року", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, перше місце з підсумками парламентських виборів у Молдові зайняла проросійська партія соціалістів, фактичним лідером якої є президент Ігор Додон.  

На другому місці – блок опозиції ACUM, що об’єднав ключові проєвропейські опозиційні партії, на третьому – правляча Демократична партія, очолювана найвпливовішою у Молдові людиною Владом Плахотнюком. Партію критикують за корупцію і імітацію руху держави до ЄС.

У парламент також пройшла популістська партія "Шор", очолювана скандальним бізнесменом Іланом Шором, звинуваченим в причетності до крадіжки мільярда євро з банків Молдови. 

Нагадаємо, відносини між ЄС та Молдовою зіпсувалися після скасування торік виборів мера Кишинева, які виграв один із лідерів проєвропейської опозиції Андрей Нестасе. Це призвело до заморожування європейської фінансової підтримки. ЄС поставив умовою "відлиги у стосунках" проведення  демократичних виборів.

За підсумками виборів міжнародні спостерігачі, серед яких представники Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ), Парламентської асамблеї ОБСЄ, Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) та Європейського парламенту, заявили, що виборча  кампанія в країні була заплямована звинуваченнями у тиску на державних службовців, явними ознаками підкупу голосів виборців і зловживанням державними ресурсами.

Водночас міжнародні спостерігачі заявили, що у більшості аспектів вибори було проведено професійно і прозоро.

Європейський союз вустами речника служби зовнішніх дій заявив, що вибори підтвердили необхідність приведення виборчого законодавства країни до міжнародних стандартів.

Читайте також: "Між Додоном і "крадієм мільярда": кого привели до влади парламентські вибори у Молдові".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.