Екс-прем'єр Словенії закликав не виключати партію Орбана з ЄНП

Середа, 20 березня 2019, 12:58

Лідер правоцентристської Словенської демократичної партії Янез Янша звернувся до голови Європейської народної партії та членів ЄНП з проханням скасувати голосування щодо виключення угорської партії "Фідес" Віктора Орбана.

Відповідного листа він направив президенту ЄНП Джозефу Доулю, повідомляє Euractiv.

"Пане Президенте Доуль, дорогі колеги, будь ласка, зробіть все, щоб уникнути розколу в сім'ї ЄНП на самому початку головної виборчої кампанії ЄС. Скасуйте або відкладіть голосування. Яким би не був результат, ми втратимо від його проведення", - написав Янша.

Янша звинувачує президента Єврокомісії Жан-Клода Юнкера, який також є членом ЄНП, зазначивши, що Юнкер почав суперечку з Орбаном.

"Ми перед останнім з'їздом в Гельсінкі домовилися не обговорювати членство "Фідес" в ЄНП до виборів в ЄС. Але саме Юнкер публічно закликав виключити "Фідес" з ЄНП", - написав він.

Ультиматум для Орбана: чим завершиться конфлікт Угорщини з найбільшою партією ЄС

Янша додав, що партії, які входять до складу ЄНП, в переважній більшості підтримали єдиним кандидатом на майбутніх виборах Манфреда Вебера, який повинен залишатися поза межами обговорення майбутнього партії Орбана.

"Я боюся, що з можливим виключенням "Фыдес" з ЄНП наша політична сім'я значно втратить свої позиції у більшій частині Центральної та Східної Європи", - підсумував Янша.

ЄНП на прохання 13 членів партії сьогодні має вирішити, чи виключати партію Орбана після антиєвропейської кампанії проти Юнкера в Угорщині.

Янша - союзник Орбана, його партія виграла більшість голосів на загальних виборах у Словенії в червні 2018 року, але не отримала парламентської більшості.

Він був прем'єром Словенії в період 2004-2008 років та з 2012-2013 років. На початку 2013-го його уряд зазнав звинувачень у корупції під час першого терміну при покупці фінських танків Patria. Після цього коаліційний уряд отримав вотум недовіри від парламенту.

Під час передвиборчої кампанії Янша широко використовував антимігрантську риторику отримав підтримку від Орбана.

Детальніше про політику Янеза Янши читайте в його інтерв'ю "Європейській правді".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.