Місцеві вибори у Нідерландах виграла партія, що ініціювала референдум по асоціації

Четвер, 21 березня 2019, 10:49

Антиміграційна євроскептична партія "Форум за демократію" (FvD) стала переможцем місцевих виборів у Нідерландах.

Про це повідомляє NOS.

Виборці у середу обирали 570 законодавців в регіональних урядах, які, в свою чергу, в травні оберуть членів Сенату парламенту Нідерландів (верхньої палати).

Після підрахунку 93% голосів партія FvD отримує 12 місць у Сенаті. Ця партія вперше брала участь у виборах.

"Народна партія за свободу і демократію" (VVD), яку очолює прем’єр-міністр Марк Рютте, також має 12 місць, але програє у загальній кількості голосів.

Суд в Нідерландах відхилив оскарження референдуму щодо Угоди про асоціацію

Коаліція Рютте у Сенаті має 38 місць із 75. Крім VVD, до неї входять партія "Християнсько-демократичний заклик" (CDA), яка втратила три місця, і партія D66, що втратила чотири місця. Таким чином, коаліція втратить більшість, маючи лише 31 мандат.

Рютте для збереження коаліції тепер має запросити ще одну партію, наприклад, партію "Зелені ліві", яка отримала 9 місць на цих виборах.

Інша ультраправа "Партія свободи" Герт Вілдерса отримала 5 місць у Сенаті, що на чотири менше, ніж у 2015 році.

Нідерландські ЗМІ також відзначають, що формування провінційних урядів після виборів буде непростим процесом, адже для отримання більшості в кожній провінції потрібні принаймні чотири партії.

Партія "Форум за демократію" була створена у 2016 році і відома своєю ініціативою про референдум щодо Угоди про асоціацію Україна-ЄС, на якому жителі Нідерландів висловилися проти ратифікації їх країною цієї угоди.

У 2017 році партія брала участь у парламентських виборах і набрала 1,8% голосів виборців, отримавши два місця в нижній палаті парламенту.

Місцеві вибори у Нідерландах проходили через два дні після того, як чоловік розстріляв кількох людей у трамваї міста Утрехт.

В результаті стрілянини загинули 3 людей та 5 отримали поранення. Чоловіка затримали, ним виявився виходець з Туреччини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: