Дебати в Литві: кандидати в президенти висловились про відносини з РФ

Вівторок, 16 квітня 2019, 14:23

Більшість кандидатів в президенти Литви вважають необхідним дотримуватися спільної з ЄС і НАТО позиції стосовно Росії.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Delfi.

На дебатах 15 квітня соціал-демократ Вітяніс-Повилас Андрюкайтіс сказав, що у відносинах з Росією Литва повинна дотримуватися позиції ЄС. Такої ж думки європарламентар Валентинас Мазуроніс та прем'єр-міністр Литви Саулюс Скверняліс.

"Не варто підтримувати відносини тільки заради того, щоб їх мати. Це держава, яка грубо порушила міжнародне право, суверенність держав і не дотримується основних принципів недоторканності кордонів. Тому ми повинні твердо підтримати спільну позицію ЄС", - сказав прем'єр.

Депутат Інгрида Шимоніте взагалі дивується з обговорення можливості міняти відносини з Росією. За її словами, сама Росія не змінила свою експансивну політику.

Литва вручила Росії ноту через погрози співробітникам посольства

"Я взагалі не знаю, чому піднімають це питання. Давайте поставимо питання, чи треба змінювати відносини з Росією. Питання, які вирішуємо на технічному рівні, я думаю, на цьому ж рівні повинні вирішуватися і надалі. Питання в тому, чи повинні змінюватися рішення на вищому рівні. Ніщо не змінилося, Крим окупований, Росія порушила міжнародні угоди. Не схоже, що вона буде змінювати свою позицію", - сказала Шимоніте.

За словами філософа Арвідаса Юозайтіса, Росія ніколи не керується економічними інтересами, тому, на його думку, відносини з Росією повинні бути обережними. Юозайтіс вважає, що Литва повинна дотримуватися загальної політики ЄС та НАТО. "У Росії завжди є політична і геополітична мета. Спілкування з Росією не стосується тільки нас, в рамках структури Європи і НАТО воно повинно тривати", - сказав він.

Європарламентар Вальдемар Томашевський сказав, що Литва повинна покращувати відносини з Росією. За його словами, треба враховувати те, що такі великі країни, як Німеччина, співпрацюють з Росією в рамках проекту "Північний потік-2". Поліпшувати відносини з Москвою хоче й депутат Міндовг Пуйдокас. На його думку, Росія є найбільшим торговим партнером Литви.

Литва першою з країн Балтії підписала пакт про оборонну співпрацю з США

"Та політика, яка у нас була - сама агресивна політика в світі щодо Росії - вона не в інтересах наших людей і країни. Литві досить підтримувати основні віхи ЄС і США", - сказав Пуйдокас, проте прем'єр Скверняліс нагадав йому про те, що Росія вже давно не є найбільшим партнером Литви в сфері імпорту та експорту.

"Різка риторика Грибаускайте порушила інтереси Литви, завадила рішенням певних технічних питань", - сказав він.

За словами економіста Гітанаса Науседи, відносини з Росією можуть змінитися лише в тому випадку, якщо вона почне дотримуватися Мінських угод.

Литва і Польща вирішили посилити захист Сувалкського коридору

Тим часом депутат Нагліс Путейкіс не шкодував критики на адресу риторики Далі Грибаускайте щодо Росії. За його словами, Грибаускайте слід брати приклад з президента Естонії: "Можна взяти приклад з президента Естонії, яка знайшла дипломатичний привід для зустрічі з президентом Росії. Цього в останні 10 років дуже не вистачало литовської зовнішній політиці".

У президентських виборах в Литві братимуть участь дев'ять кандидатів. Даля Грибаускайте після двох термінів не може знову стати президентом.

Перший тур президентських виборів в Литві відбудеться 12 травня. Разом з виборами відбудеться референдум щодо подвійного громадянства.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.