Пристайко: альтернатива Мінським угодам не готується, але можлива їх адаптація

Понеділок, 18 листопада 2019, 10:25

Глава МЗС Вадим Пристайко допустив, що на зустрічі "нормандської четвірки" деякі пункти Мінських угод можуть бути переформульовані.

Як повідомляє "Європейська правда", про це Пристайко заявив у інтерв'ю виданню "РБК-Україна".

"На сьогоднішній момент альтернативи Мінським угодам не готуються. Але якщо лідери прийдуть і скажуть – і ми до цього готові - що цей пункт, очевидно, застарів, цей – нежиттєздатний, давайте його переформулюємо, так лідери іноді роблять", - сказав міністр закордонних справ.

Пристайко не виключає вихід України з Мінських домовленостей

Він підкреслив, що у Мінських угодах є речі, "які треба адаптувати хоча б тому, що всі хронологічні терміни вже пропущені". "І лідери повинні сказати: давайте спокійно, без істерики подивимося, ніхто нічого не змінює, ні від чого не відмовляється, але ці пункти повинні бути змінені, адаптовані до реальності", - зазначив Вадим Пристайко.

За його словами, вже підготоване коротке комюніке про підсумки зустрічі, який погодили усі сторони. "Це робочий документ, який зовнішньополітичні радники голів держав пропонують своїм лідерам", - сказав Пристайко.

Втім міністр не виключив, що за результатом "нормандської зустрічі" може бути досягнуто додаткових домовленостей.

Берлін і Париж вітають позитивні зрушення в реалізації "Мінська"

"Якщо у ході розмови лідерів буде досягнутий якийсь прорив, а ми хотіли б на це сподіватися, то оперативно буде підготовлений новий документ. Наприклад, всі чотири лідери прийдуть до того, що треба закінчувати з війною і є три-чотири кроки, які треба зробити. Це ідеальний сценарій, але зараз наші очікування засновані на мінімально можливому варіанті", - сказав Пристайко.

Нагадаємо, зустрічі лідерів України, Росії Франції та Німеччини має відбутися 9 грудня у Парижі.

Напередодні зустрічі до України з візитом завітає глава МЗС Німеччини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.