Генсек НАТО закликає виконати цілі витрат на оборону, попри пандемію

Середа, 10 червня 2020, 08:48

Генсек НАТО закликав країн-членів Альянсу досягти поставлених цілей щодо витрат на оборону, попри економічні труднощі внаслідок пандемії коронавірусу.

Як повідомляє "Європейська правда", про це він розповів у коментарі німецькому виданню Die Welt.

Генеральний секретар Єнс Столтерберг зазначив, що внаслідок пандемії країни мають економічні проблеми, і для виходу з ситуації вдаються до додаткових витрат. Водночас, безпекові виклики, які існували до пандемії коронавірусу, не зменшилися.

Генсек НАТО назвав РФ першою серед викликів для Альянсу на найближче десятиліття

"Росія продовжує нарощувати свою військову потужність. Глобальний баланс сил змінюється, внаслідок посилення Китаю, а терористична організація "Ісламська держава" знову намагається відвоювати позиції у Сирії та Іраку", - зазначив Єнс Столтенберг.

Країни НАТО домовилися до 2024 року збільшити свої витрати на оборону до 2% ВВП.

Німеччина в останні роки суттєво наростила свої видатки на оборону, але все одно у 2019 році вони досягли лиш 1,38% ВВП.

Для порівняння, оборонні видатки США у 2019 році склали 3,4% ВВП – близько 730 млрд доларів.

Нагадаємо, президент США Дональд Трамп критикує європейських союзників, зокрема Німеччину, за недостатні внески у колективну безпеку.

Днями у ЗМІ з’явилася інформація про те, що у Білому домі вже прийняли рішення на третину скоротити контингент американських військових у Німеччині.

Офіційно США цю інформацію не підтвердили, а в Берліні заявили, що поки не отримували підтвердження з Вашингтона про те, що Сполучені Штати планують вивести тисячі військовослужбовців з Німеччини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.