ЄС готує реакцію на репресії у Білорусі - Боррель

Вівторок, 11 серпня 2020, 13:08

Європейський Союз закликає владу Білорусі припинити репресії та готує реакцію на подальший розвиток подій.

Як пише "Європейська правда", про це повідомив високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

"Жорстокі репресії та арешти мирних протестувальників у Білорусі мають припинитися. Білоруський народ має право на демократію та вільні й чесні вибори. 

Ми продовжуємо пильно стежити за подіями та працюємо над реакцією ЄС та спільною декларацією 27 країн-членів разом із міністрами із закордонних справ Ради ЄС", - написав Боррель.

Напередодні була оприлюднена спільна заява Жозепа Борреля та єврокомісара з питань сусідства і розширення Олівера Варгеї, у якій вони закликали владу Білорусі не застосовувати силу до своїх громадян та провести чесний підрахунок голосів.

Країни "Люблінського трикутника" закликали Лукашенка не застосовувати силу проти громадян

Зі схожими заявами виступили низка інших країн ЄС.

Як вже повідомлялося, у ніч на вівторок по всій Білорусі продовжилися протести. У Мінську силовики влаштували розгін демонстрантів, які зібралися в кількох районах столиці. В результаті протистояння один демонстрант загинув.

Стало відомо, що суперниця Лукашенка Світлана Тихановська виїхала до Вільнюса. У команді спершу сказали, що  кандидатку в президенти вивезла з країни білоруська влада, її від'їзд дозволив звільнити начальницю її штабу Марію Мороз, затриману напередодні виборів.

Згодом з’явилося відеозвернення Тихановської, в якому вона каже, що це її власне рішення.

Читайте також: Майдан для Лукашенка: як вибори-2020 розбудили Білорусь та на що варто зважати Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.