Шмигаль не бачить загрози для безвізу після рішення Ради щодо відбору глави САП

П'ятниця, 18 вересня 2020, 11:37

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль вважає, що рішення Верховної Ради про призначення членів конкурсної комісії з відбору на адмінпосади в Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру не вплине на безвізовий режим між Україною і ЄС.

Про це Шмигаль сказав у п’ятницю в ході  "Години запитань до уряду" в парламенті, пише "Європейська правда" з посиланням на агентство "Інтерфакс-Україна".

"Безвіз не відміняється. Наші міжнародні колеги: і з Європейського Союзу, і зі Сполучених Штатів абсолютно відверто заявляють про необхідність проведення прозорого конкурсу", - сказав прем’єр-міністр.

У Європарламенті вже кажуть про загрозу безвізу через проблеми з призначенням голови САП

Він зазначив, що процес у парламенті відбувався із дотриманням всіх процедур, які прописані правилами і українським законодавством.

"Далі питання залишається до відкритості та прозорості конкурсу. Подивимося, як пройде конкурс всі разом: цілим суспільством, парламентом і, впевнений, що все буде зроблено в рамках чинного законодавства", - відзначив глава уряду.

17 вересня Верховна Рада затвердила представників у конкурсну комісію з обрання глави Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. До складу комісії, яка проведе конкурс на зайняття адміністративних посад в САП, повинні увійти 11 осіб, сім з яких призначає Рада, чотирьох - рада прокурорів.

Прозоре та відповідне до критеріїв обрання нового очільника САП є одним з критеріїв надання 600 млн євро макрофінансової допомоги ЄС. Також це є одним з критеріїв за так званим механізмом призупинення безвізу з боку Євросоюзу. 

Кулеба не бачить загроз для безвізу України з ЄС

Раніше у Європейському парламенті попередили Україну про фінансові ризики, які можуть виникнути через проблеми з відбором керівника САП, а також про ризики для безвізу з ЄС.

Ключові європейські держави та Світовий банк письмово зверталися до Верховної ради та попередили про проблеми у проєкті рішення щодо процедури заміни керівника САП. За даними джерел, міжнародних партнерів занепокоїло, що  членами комісії хочуть призначити людей, які не мають антикорупційного досвіду. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.