Санду проситиме Брюссель про експертизу ситуації на річці Дністер

Середа, 13 січня 2021, 18:49

Президент Молдови Мая Санду має намір в ході майбутнього офіційного візиту в Брюссель звернутися до Євросоюзу з проханням провести повну експертизу ситуації на Дністрі, де українська влада хоче побудувати кілька електростанцій.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Интерфакс".

Санду виступила на пресконференції, присвяченій підсумкам свого першого візиту за кордон до Києва.

Молдова вимагає від України не будувати нові греблі на Дністрі

"Ми детально обговорили це питання з президентом Володимиром Зеленським. Є повне розуміння в необхідності дотримання екологічних норм, щоб не піддавати ризику близько семи мільйонів громадян Молдови та України, які проживають в басейні річки Дністер. Річка забезпечує нас питною водою, ми повинні зберегти це і для наступних поколінь", - повідомила президент Молдови.

Як зазначила Санду, зараз перспективи спорудження електростанцій на Дністрі обговорюють робочі групи урядів двох країн, але остаточне рішення може бути прийнято тільки з урахуванням результатів експертизи, яку проведуть фахівці Євросоюзу.

"Через кілька днів я буду в Брюсселі. Я буду просити, щоб ця експертиза була проведена найретельнішим чином", - сказала президент.

Українська влада протягом декількох останніх років заявляє про намір побудувати на річці Дністер, в районі міста Новодністровськ, шість сучасних електростанцій, які доповнять вже існуючий в цьому районі великий гідровузол.

Молдовські екологи стверджують, що таке будівництво може призвести до обміління річки, руйнування екосистеми, а також зникнення флори і фауни. Крім того, це мое створити загрози в забезпеченні водою ряду населених пунктів, включаючи Кишинів і Одесу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.