ЄС узгодив механізм блокування експорту вакцин від коронавірусу - ЗМІ

Четвер, 28 січня 2021, 17:28

Європейська комісія в п'ятницю оголосить про впровадження механізму, згідно з яким країни ЄС зможуть блокувати експорт вакцин від коронавірусу.

Як повідомляє "Європейська правда", про це пише Politico з посиланням на двох представників ЄС.

Згідно з планом Брюсселя, ЄС проінструктує свої митні органи про можливість блокувати експорт вакцин, якщо у них немає попереднього схвалення. Схема повинна бути підписана експертами з 27 країн-учасниць на засіданні, яке також очікується в п'ятницю.

Німеччина може не дати рекомендацію на вакцину AstraZeneca для літніх людей

Країни ЄС нададуть такі дозволи тільки після того, як виробники вакцин поставлять дози вакцин, обіцяні в їх "попередніх угодах про закупівлі" з ЄС.

Оскільки і Pfizer/BioNTech, і AstraZeneca не досягають своїх планових показників по поставкам, це дозволить ЄС блокувати експорт до рівня тижневих планових поставок.

В останні дні офіційні особи ЄС обговорювали, чи буде план містити різке блокування кордонів або просто систему прозорості. Більш жорстка версія, зрештою, взяла гору після того, як погіршилися відносини з англо-шведським фармацевтичним гігантом AstraZeneca.

У ЄС домовилися про спільний формат сертифікатів про вакцинацію

"Це справа самих компаній, щоб переконатися, що вони можуть задовольнити попит. Для ЄС новий експортний контроль є питанням забезпечення того, щоб на гроші, які ми витратили, вироблялися вакцини для наших громадян", - сказав чиновник.

Однак, ЄС звільнить від цієї вимоги поставки вакцин для бідних країн і для міжнародної програми COVAX під егідою ООН.

Раніше у Єврокомісії заявили, що ініціюватимуть контроль за експортом вироблених у ЄС доз вакцини після заяв компанії AstraZeneca, що вона зможе поставити у першому кварталі року суттєво менше доз, ніж передбачено контрактом.

Перед тим низка країн ЄС отримали суттєво менше вакцини, ніж розраховували, через затримки поставок від BioNTech-Pfizer.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: