Британія попередила про ризик повернення "Аль-Каїди" в Афганістан

П'ятниця, 13 серпня 2021, 15:23

Міністр оборони Великої Британії заявив у  п'ятницю, що Афганістан перетворюється у неспроможну державу (failed state), де терористичні угруповання можуть процвітати та куди може повернутися "Аль-Каїда".

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Politico.

"Я серйозно стурбований. Такі неспроможні держави є розсадником для такого типу людей ... "Аль-Каїда", ймовірно, повернеться", - сказав міністр оборони Британії Бен Уоллес Sky News.

Посли НАТО у п’ятницю зберуться через загострення в Афганістані - ЗМІ

Він дорікнув США через виведення військ з Афганістану, назвавши мирну угоду, підписану США і "Талібаном" в 2020 році при президенті Трампу, помилкою.

За його словами, Афганістан рухається до громадянської війни. Уоллес попередив, що Талібан - це група зі "найрізноманітнішими інтересами".

"Такі неспроможні держави у світі призводять до нестабільності і створюють загрозу безпеці для нас і наших інтересів", - додав він, зазначивши, що Британія буде мати право на власний захист, якщо в Афганістані виявлять терористичні сценарії проти неї.

Кулеба розповів про перспективи евакуації українців, що перебувають в Афганістані

"Талібан" контролював країну в період з 1996 по 2001 рік, після чого був повалений за переховування глави "Аль-Каїди" Усами бен Ладена після терористичних атак 11 вересня в США.

Друге і третє за величиною міста Афганістану, Кандагар і Герат, перейшли під контроль "Талібану" в четвер.

МЗС України рекомендувало громадянам  не відвідувати Афганістан і негайно покинути територію країни, якщо вони перебувають там.

Євросоюз закликає рух "Талібан" негайно зупинити наступ і попереджає про ізоляцію і невизнання в разі захоплення влади в Афганістані.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.