"Відкрите небо": Wizz Air запустив рейси до Європи по закритих напрямках

Вівторок, 21 грудня 2021, 08:59

Лоукостер Wizz Air днями запустив рейси з Києва до бюджетного аеропорту Бове поруч із Парижем та аеропорту Ейндховен у Нідерландах попри те, що підписаний з ЄС договір про "відкрите небо" ще не почав діяти. 

Про це йдеться в публікації Avianews, пише "Європейська правда".

Угоду про "відкрите небо" між Україною та ЄС підписали 12 жовтня. Цей договір має зняти всі обмеження на польоти між країнами, проте все ще не набрав чинності - сторони не пройшли внутрішні процедури та не обмінялися нотами, щоб угоду можна було застосовувати на практиці.

Як “відкрите небо” змінить авіасполучення України з ЄС

Рейси з України до Франції та Нідерландів були обмежені міжурядовою угодою, однак Wizz Air зміг розпочати польоти за закритими для нього маршрутами.

"Wizz Air отримав дозвіл від держав-членів ЄС, а також від України на польоти з України в зимовий сезон на основі нової політики щодо "відкритого неба", оскільки всі сторони погодилися діяти в дусі угоди з дати її підписання", - заявили виданню у пресслужбі Wizz Air.

Два поінформовані джерела на ринку пояснили виданню оновлений механізм видачі прав на маршрути. Сторони домовилися не перешкоджати виходу на ринок нових авіакомпаній, навіть якщо міжурядові угоди передбачали обмеження кількості авіаперевізників, маршрутів або рейсів.

Україна та ЄС підписали довгоочікувану угоду про "відкрите небо"

По суті, це означає, що концепція "відкритого неба" про вільний ринок почала застосовуватися на основі чинного законодавства.

Wizz Air зміг полетіти до Нідерландів і Франції, оскільки авіаційна влада цих країн не стала застосовувати існуючі обмеження. Державіаслужба України також не стала перешкоджати новим рейсам, хоча формально могла.

Більше на цю тему читайте у статті: Секрети "відкритого неба": що змінить та чим загрожує авіаційна угода з ЄС

Дивіться також відеоблог редактора ЄвроПравди Сергія Сидоренка, який простою мовою розповів все про майбутні зміни у авіасполученні з ЄС.

Підписуйтеся на Telegram-канал "Європа тут" з найцікавішим від ЄвроПравди

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.