У Молдові оштрафували телеканал роспропаганди, але не заборонили

Четвер, 17 березня 2022, 14:21

Рада телебачення та радіо Молдови (СТР) оштрафувала телеканал "РТР-Молдова" на 20 тисяч леїв ($1114).

Про це пише Newsmaker, повідомляє "Європейська правда".

Половина суми за те, що не були надані програми для моніторингу, і ще 10 тисяч леїв, за одностороннє і упереджене висвітлення подій в Україні і в місцевих новинах, і в російській програмі "Вєсті нєдєлі" з Дмітрієм Кисельовим.

СТР переглянув шість випусків новин, що виходили на телеканалі з 11 по 22 лютого, а також програму "Вєсті нєдєлі", що вийшла 20 лютого. За даними моніторингу, телеканал у місцевих новинах односторонньо та упереджено висвітлював події в Україні та навколо неї, а позицію самої України або не представляв, або вона була формальною.

Аналогічний висновок у Ради і за підсумками моніторингу програми "Вєсті нєдєлі", яка вийшла 20 лютого. У Раді зокрема зазначили, що під час програми ведучий дуже часто використав вираз "українські нацики". Це можна вважати розпалюванням ненависті.

Також у програмі було багато висловлювань, з яких випливало, що Росія не планує воювати в Україні, а військовий конфлікт намагаються розв'язати Західні країни.

Представник "РТР-Молдова" під час засідання зазначила, що програму "Вєсті нєдєлі" ретранслюють із Росії, тому телеканал не може відповідати за її зміст.

Нагадаємо, 25 лютого естонський регулятор заборонив мовлення "РТР Планета", "НТВ Мир", "Россия 24", TV Center International та "Беларусь 24", Латвія заборонила ретрансляцію російських телеканалів "Россия" та "Россия 24".

Литовська комісія з радіо та телебачення також заборонила через розпалювання війни та пропаганду ретрансляцію в країні каналів "Білорусь 24", "НТВ Мир", "РТР Планета", "Росія 24", "Перший балтійський канал", "TVCI".

Раніше Латвійська національна рада з електронних ЗМІ також заборонила ретранслювати в країні російські телеканали "Росія" та "Росія 24".

Низка країн ще задовго до повномасштабної війни заборонили мовлення окремих пропагандистських каналів. 

Нагадаємо, у Міністерстві закордонних справ України закликали блокувати пропагандистські медіаресурси Росії, що розповідають кремлівську версію подій у російсько-українській війні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.