Зеленський просить 1% танків, США блокують літаки, відповідь на ядерні погрози РФ: новини дня

Дайджест
Четвер, 24 березня 2022, 21:44

За даними Пентагону, РФ запустила по Україні понад 1200 ракет, але "лишилось ще багато"; Міноборони Британії заявляє, що ЗСУ нарощують тиск на російські війська поблизу Києва; Глава дипломатії ЄС вважає, що у найближчі 15 днів вирішиться хід російського вторгнення в Україну; Україна веде перемовини зі США, Британією, Німеччиною, Францією і Туреччиною щодо гарантій своєї безпеки; США озвучили Китаю "червоні лінії" по допомозі РФ; Генасамблея ООН ухвалила другу резолюцію з вимогою до Росії негайно припинити війну; Британія суттєво розширила антиросійські санкції; Зеленський розкрив деталі запиту України на адресу НАТО щодо зброї; литовська компанія надіслала замовнику Z-футболки "сюрприз" з кораблем.

Більше цікавих новин 24 березня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

29 доба війни проти України

Триває двадцять дев’ята доба повномасштабної війни Росії проти України. 

За даними Пентагону, РФ запустила по Україні понад 1200 ракет, але "лишилось ще багато".

Міноборони Британії заявляє, що успішні контратаки українських військових здатні завадити перегрупуванню російських військ і відновленню ними наступу на Київ.

У повідомленні зазначається, що Україна посилює тиск на російські війська на північний схід від Києва. Російські війська вздовж цієї осі вже стикаються зі значними проблемами з постачанням і моральним духом.

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель вважає, що у найближчі 15 днів вирішиться хід російського вторгнення в Україну.

На думку Борреля, російський уряд поки що не зацікавлений у переговорах про припинення вогню в Україні, оскільки армія РФ не досягла своїх військових цілей.

Також він обіцяє подальшу підтримку Україні і назвав дії російської армії великою невдачею з військової точки зору. За його словами, Росія може отримати велику поразку, а Євросоюз продовжить підтримувати Україну та тиснути на агресора.

Україна веде перемовини зі США, Британією, Німеччиною, Францією і Туреччиною щодо гарантій своєї безпеки. За словами глави МЗС України Дмитра Кулеби, гарантії безпеки Україна, в рамках переговорів, повинна отримати не тільки від Росії, а й від інших країн. І Росія, каже міністр, на це погодилася.

Лідери країн Групи семи застерегли Росію від застосування хімічної, біологічної або ядерної зброї на території України. Також вони заявили, що готові застосувати додаткові заходи проти Росії "при необхідності".

Посол України в Польщі Андрій Дещиця вважає, що Росія впритул наблизилася до атаки на Польщу.

А президент Володимир Зеленський, виступаючи перед парламентом Швеції у четвер, попередив, що після наступу в Україні Росія розраховує піти далі у Європу

Тим часом, США озвучили Китаю "червоні лінії" по допомозі РФ. За даними ЗМІ, США повідомили своїм союзникам, що  Китай дав зрозуміти про свою готовність надати Москві техніку, яку запитувала РФ. Згодом Сполучені Штати заявили, що не зафіксували фактів передачі Китаєм військового обладнання РФ після розмови Джо Байдена з Сі Цзіньпіном.

Спікерки парламентів Естонії, Латвії та Литви прибули з візитом до Києва, попри бої в околицях столиці і загрозу обстрілів.

Франція обіцяє фінансування Міжнародному кримінальному суду для розслідування злочинів в Україні.

Саміт НАТО

Глави держав і урядів 30 країн НАТО оприлюднили заяву за підсумками саміту в Брюсселі в четвер, у якій висловили свою позицію щодо війни Росії проти України.

Лідери закликали президента Путіна негайно припинити війну та вивести військові сили з України, а Білорусь – припинити її співучасть. Вони наголосили, що Росія має продемонструвати, що серйозно ставиться до переговорів, негайно запровадивши режим припинення вогню.

Члени НАТО заявляють, що Україна має фундаментальне право на самооборону, тому вони посилили свою підтримку і продовжуватимуть надавати подальшу політичну та практичну підтримку Україні.

Генсек Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг заявив, що під час позачергового саміту 24 березня лідери країн-членів вирішили і далі залишати "двері" НАТО відкритими для країн, які захочуть приєднатися до Альянсу.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, говорячи про можливість миротворчої місії в України, заявив, що Альянс не має наміру відправляти війська в Україну.

До речі, Столтенберг залишиться на своїй посаді ще на рік, оскільки союзники погодилися продовжити його термін через війну РФ проти України.

А Володимир Зеленський пом’якшив риторику на адресу Північноатлантичного альянсу у порівнянні з попередніми промовами та сконцентрувався на поясненні союзникам того, що їхнє ставлення до Росії є хибним.

В РФ відкрито пригрозили використанням ядерної зброї у разі "провокації НАТО".

Тим часом, за даними The New York Times, США розробляють план дій на випадок застосування Росією ядерної зброї.

ООН вимагає від РФ припинити війну

Генасамблея ООН ухвалила другу резолюцію з вимогою до Росії негайно припинити війну.

Резолюція також закликає надати доступ до допомоги та захисту цивільного населення в Україні та критикує Росію за створення жахливої ​​гуманітарної ситуації після місяця військового вторгнення.

За резолюцію у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку проголосували 140 країн, а 38 утрималися.

Проти документа проголосували п'ять країн – Росія, Сирія, Північна Корея, Еритрея та Білорусь.

До цього Радбез ООН відхилив проект резолюції РФ про гуманітарну ситуацію в Україні.

Санкції Британії та США

Швейцарія заморозила активи російських олігархів вже на 6,2 млрд доларів.

Президент України Володимир Зеленський закликав партнерів створити тотальний санкційний тиск на Росію, а заморожені активи росіян принаймні частково передати на фонд майбутніх репарацій Україні за завдані війною втрати.

Латвія внесла в чорний список понад 20 представників сфери культури РФ за підтримку війни.

Western Union зупинила проведення грошових платежів у Росії та Білорусі.

США ввели санкції проти депутатів Держдуми, глави Сбербанку і 48 компаній ОПК.

Глава МЗС Британії Ліз Трасс оголосила про введення санкцій проти ще 65 фізичних та юридичних осіб через вторгнення Росії в Україну. Нові британські санкції спрямовані на ключові галузі, що підтримують незаконне вторгнення Росії, включаючи "Російські залізниці" та оборонну компанію "Кронштадт", основного виробника російських безпілотників. 

Британія також розширила санкції проти Білорусі.

Посол РФ у Варшаві заявив, що Польща заблокувала рахунки російського посольства.

А Зеленський закликав передати заморожені активи росіян для майбутніх репарацій Україні від РФ.

Запит України до НАТО, військова допомога від Британії

Зеленський розкрив деталі запиту України на адресу НАТО щодо зброї.

Серед іншого, він наголосив, що що просить НАТО надати Україні один відсоток літаків Альянсу, а також системи залпового вогню, протикорабельну зброю, а також засоби протиповітряної оборони.

Британія анонсувала новий пакет військової підтримки для України.

Як зазначається, новий пакет підтримки включатиме 6000 ракет, що складаються з протитанкової та фугасної зброї, а також 25 мільйонів фунтів стерлінгів на фінансову підтримку українських військових.

За даними CNN, США досі виступають проти надання Україні винищувачів.

Плата рублями за газ: реакція посадовців країн ЄС

Глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, якщо держави ЄС погодяться на вимогу РФ платити за поставлений російський газ у рублях, то таким чином вони допоможуть агресору вбивати українців

Прем'єр-міністр Бельгії Александр де Кроо заявив, що, якщо Росія вимагатиме від європейських країн платити за постачання газу в рублях, ціна також має бути переглянута.

Бельгійський прем'єр також зазначив, що санкції мають більш впливати на російську сторону, ніж на європейську, і це основний принцип: "Ми не воюємо самі з собою".

А прем’єр-міністр Словенії Янез Янша вважає, що жодна європейська країна не платитиме Росії за поставлений газ в рублях.

Він наголосив, що питання ембарго на газ і нафту залишається на столі, але також важливим є позбавлення залежності від російських енергоносіїв.

Інше: дзеркальна відповідь Білорусі, "сюрприз" з кораблем

Болгарія скасувала схему "золотих паспортів" для приваблення багатих іноземців.

Прем’єр Британії порівняв Зеленського зі своїм кумиром Черчиллем.

Україна дзеркально відповіла Білорусі на вислання дипломатів.

Словаччина перенесла посольство до Ужгорода.

В Угорщині назвали божевіллям заяву Верещук щодо претензій на Закарпаття.

В МЗС Польщі розкритикували політику Угорщини щодо України і РФ.

Литовська компанія надіслала замовнику Z-футболки "сюрприз" з кораблем.

Війна призвела до переселення понад половини українських дітей - ЮНІСЕФ.

Болгарія відкликає посла з Москви для консультацій через заяви посла РФ у Софії.

Це лише частина цікавих новин 24 березня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: