Байден обіцяє ППО Україні, посольство РФ облили кров'ю, бойкот Auchan та інших: новини вихідних

Дайджест
Неділя, 27 березня 2022, 21:17

За даними Міноборони Британії, російські війська спробують оточити українські сили на Донбасі; наступний раунд переговорів Україна-РФ відбудеться в Туреччині 28-30 березня; країн, які підтримують ідею миротворчої місії в Україні, побільшало; президент Німеччини закликав німців готуватися до "складних часів"; Україна та США створили формат спільних переговорів МЗС та Міноборони; Україна може отримати систему ППО С-300 із Словаччини; Британія передала українській армії ПЗРК Starstreak; Фінська залізниця зупиняє вантажне сполучення з Росією; Туреччина запрошує до себе підсанкційних російських олігархів; швейцарська страхова компанія відмовилася від логотипу Z у соцмережах; посольство Росії у Празі облили штучною кров’ю.

Більше цікавих новин 26-27 березня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Переговори у Туреччині, "друга Сирія"

Вже більше місяця триває повномасштабна війна Росії проти України. На думку британської розвідки, Росія продовжить повітряні і артилерійські бомбардування міст, щоб обмежити свої втрати і деморалізувати сили оборони.

Відомство стверджує, що Росія продовжує тримати в облозі низку великих українських міст, включаючи Харків, Чернігів та Маріуполь.

Також британська розвідка вважає, що війська РФ спробують оточити українські сили на Донбасі.

Проте, посол США в НАТО повідомила, що наразі немає доказів, що Кремль обмежиться Донбасом.

Високий представник Євросоюзу із закордонних справ Жозеп Боррель заявив, що Росія має намір перетворити Україну на "другу Сирію".

Продовжує надходити інформація, яка свідчить про невдоволення серед російських солдат в Україні. Західні офіційні особи підтвердили, що російський полковник був вбитий своїми підлеглими. Полковник, командир 37-ї мотострілецької бригади, потрапив під бронетехніку та отримав важкі поранення обох ніг.

Тим часом, наступний раунд переговорів Україна-РФ відбудеться в Туреччині 28-30 березня.

Як відомо, у турецькій Анталії 10 березня вже був один раунд переговорів за участі глав МЗС України та РФ.

Дмитро Кулеба та Сергій Лавров обговорили питання гуманітарного коридору в Маріуполь та з міста і загальне 24-годинне припинення вогню, але не досягли прогресу в цих питаннях.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що країн, які підтримують ідею миротворчої місії в Україні, побільшало.

Президент Німеччини закликав німців готуватися до "складних часів".

Переговори США-Україна, Байден про Путіна

Сполучені штати Америки та Україна започатковують безпековий діалог у форматі 2+2 на рівні керівників зовнішньополітичного та оборонного відомств. 

Перша зустріч відбулася у Варшаві. Очільник МЗС Дмитро Кулеба зазначив, що цей особливий формат 2+2 дозволяє шукати практичні рішення як у політичній, так і в оборонній сферах, щоб зміцнити здатність України протистояти російській агресії.

Очільник Пентагону Ллойд Остін та держсекретар Ентоні Блінкен 25-26 березня перебували у Польщі разом із президентом США Джо Байденом.

Пізніше стало відомо, що Байден приєднався до зустрічі глав МЗС і Міноборони України і США. Це його перша особиста зустріч з українськими високопосадовцями після початку війни.

Президент Сполучених Штатів гарантував, що підтримка США буде зберігатися аж до перемоги України.

Також президент Байден відвідав Національний стадіон у Варшаві, де зустрівся з біженцями з України та волонтерами. Після зустрічі з біженцями Байден, відповідаючи журналістам на питання про те, що він думає про президента Росії, відповів: "він м’ясник"

А от президент Франції Еммануель Макрон сказав, що "не називав би" на адресу Путіна слів, які вжив президент США Джо Байден, зокрема, назвавши його м’ясником - щоб зберігати можливість вести якийсь діалог з президентом РФ.

Виступаючи на площі перед мешканцями Варшави президент США заявив, що не може повірити у вину пересічних росіян у війні, бо, на його думку, росіяни не можуть підтримувати цю війну.

Крім того, він заявив, що Сполучені Штати змінюють свою позицію щодо РФ – тепер вона полягає в тому, що Владімір Путін більше не повинен бути лідером своєї країни.

Хоча, пізніше, у Білому домі, на прохання журналістів, уточнили, що Джо Байден не закликав до повалення режиму російського президента Владіміра Путіна. До того ж у неділю держсекретар Ентоні Блінкен теж заявив, що США не мають стратегії зміни режиму в Росії.

Системи протиповітряної оборони для України

Словаччина завершує заміну радянської системи ППО на сучасну, тож перешкод для передачі системи С-300 Україні вже немає. Система протиповітряної оборони Patriot, розташована на авіабазі Сляч, уже захищає центральну Словаччину.

Тим часом, Росія обіцяє не допустити передачі Україні С-300 зі Словаччини.

Після переговорів з американською делегацією у Варшаві глава МЗС України Дмитро Кулеба натякнув на досягнуту домовленість щодо "конкретних кроків", які мають зменшити кількість російських ракет, які влучають в об’єкти в Україні.

Кулеба не став уточнювати деталі, але доволі чітко натякнув на перспективу отримання додаткової зброї, здатної збивати ракети.

Тим часом, Британія передала українській армії партію переносних зенітно-ракетних комплексів Starstreak. 

А з Німеччини до України надійшла нова зброя для знищення російських танків. Йдеться про легкий РПГ "Matador" для близького бою. У суботу до України надійшло 2650 одиниць. Загальний обсяг закупівлі – 5100 одиниць; решта 2450 зараз виготовляються і будуть надходити до України невеликими партіями, до кінця травня.

Бан виробництва дронів в РФ та бойкот компаній

Британія блокує виробництво російських дронів.

Міністерка закордонних справ Британії Ліз Трасс зазначила, що Британія не планує послаблювати накладені на Росію санкції доти, доки не відбудеться повного припинення вогню та виходу російських військових з України.

YouTube заблокував канал російських пранкерів, що говорили з Британією від імені Шмигаля.

Фінська залізниця зупиняє вантажне сполучення з Росією.

Чехія заморозила активи підсанкційних росіян на сотні мільйонів крон.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба закликав до бойкоту Auchan, Alcampo, Leroy Merlin і Decathlon за відмову піти з РФ.

Туреччина запрошує до себе російських олігархів, що потрапили під санкції ЄС та США.

А от прем’єр Угорщини Віктор Орбан заявив, що проханням ввести ембарго проти російських енергоносіїв Україна просить зупинити угорську економіку.

Криміналізація "Z", кров для посольства РФ у Празі

300 пар взуття: у Будапешті вшанували загиблих у Маріуполі біля пам’ятника євреям, вбитим нацистами.

Берлінський театр написав на вході "ДІТИ" з солідарності із зруйнованим Драмтеатром у Маріуполі.

Дві землі Німеччини криміналізували використання символу російських військ Z.

Швейцарська страхова компанія відмовилася від логотипу Z у соцмережах.

Посольство Росії у Празі облили штучною кров’ю, та планують ще.

Мер французького міста щодня підсвічує жовто-блакитними кольорами віллу посла РФ.

Десятки тисяч людей вийшли на марш солідарності з Україною в Лондоні.

В Дюссельдорфі запустили трамвай в кольорах України з гігантським написом підтримки.

Інше: напруга у Карабаху, 20 тонн медикаментів

Вірменія просить Путіна надіслати більше військових з РФ та каже про "розслідування" дій миротворців.

4 держави ЄС скасували вимоги щодо дозволів для перевезень з України.

Польський генерал вважає, що Варшава може претендувати на Калінінград.

Скандальне вибачення перед українцями – у Польщі вимагають звільнення спікера Сенату.

У Москві "занепокоїлись" напругою у Карабаху, Баку у відповідь висловив претензії Кремлю.

Канада готова допомогти країнам припинити використання російської нафти.

У Польщі фіксують зменшення числа новоприбулих біженців з України.

Єврокомісія та Канада оголосили про компанію збору коштів для українських біженців.

З Британії через посольство України передали 20 тонн медикаментів на мільйон доларів.

Україна почала експортувати зерно в Європу залізницею.

В двох країнах Європи все більше дивляться в сторону НАТО на тлі війни Росії проти України. Так, в Ірландії підтримка вступу в НАТО зросла до рекордного рівня, а президент Фінляндії заявив, що переваги вступу до НАТО переважають недоліки.

Це лише частина цікавих новин 26-27 березня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: