Данія закупить 2 млн таблеток йоду на випадок великого радіоактивного інциденту

Вівторок, 12 квітня 2022, 08:27

Управління охорони здоров'я Данії збільшує запас йодних таблеток на підставі рекомендацій Агентства з надзвичайних ситуацій країни.

Про це пише Euractiv, повідомляє "Європейська правда".

Управління охорони здоров'я заявило, що на випадок великого радіоактивного інциденту в Данії буде закуплено два мільйони пігулок йоду. Органи охорони здоров'я заявили, що хочуть бути готовими у разі "аварії на атомній електростанції на околицях Данії або аварії за участю атомоходу в данських водах".

Таблетки з йодом будуть використовуватися для лікування груп ризику, таких як діти та підлітки до 18 років, працівники швидкої медичної допомоги до 40 років включно, а також вагітні та годуючі жінки.

"Досвід боротьби із COVID-19 за останні два роки показав нам, що важливо бути готовим. Війна в Україні показала нам, що світ непередбачуваний", — заявила влада, підтвердивши, що першу партію пігулок йоду буде доставлено протягом двох-трьох місяців.

Бойові дії поблизу українських АЕС спонукали Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) висловити серйозне занепокоєння з приводу аварій.

МАГАТЕ особливо стурбоване ситуацією на Запорізькій, найбільшій у Європі атомній електростанції, захопленій російськими військами, які відкрили вогонь поблизу станції та пошкодили частини будівель. Проте повідомлень про пошкодження критичного обладнання не надходило.

Чорнобильська АЕС також була у центрі бойових дій між Росією та Україною. Проте данські експерти заявили, що, незважаючи на повідомлення про зростання радіації в цьому районі, немає причин для занепокоєння.

Нагадаємо, Європейський союз після вторгнення Росії в Україну прискорив плани, спрямовані на поліпшення заходів у галузі охорони здоров'я у разі ядерного інциденту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.