Суд ЄС тимчасово відновив недоторканність колишнього лідера Каталонії та його двох поплічників

Середа, 25 травня 2022, 10:03

Суд ЄС тимчасово відновив депутатську недоторканність колишнього лідера Каталонії Карлеса Пучдемона та ще двох парламентарів, Тоні Коміна і Клари Понсаті, яким в Іспанії загрожує ув’язнення за їхню роль у референдумі за незалежність Каталонії.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє The Local.

У вівторок 24 травня віцепрезидент суду наказав тимчасово призупинити зняття недоторканності за рішенням Європарламенту, поки судді ознайомлюються зі справою. 

Пучдемон після рішення заявив, що продовжить і далі протистояти Мадриду. 

Перед цим протягом 2021 року Суд ЄС двічі відхиляв запит Пучдемона та його соратників на скасування рішення про зняття недоторканності, не вбачаючи ризику, що їм загрожує передача іспанським органам влади.

Як уточнює Catalan News, останнє рішення Суду ЄС скасовує рішення суду ЄС загальної юрисдикції. Судді визначили, що запит каталонських політиків відповідає критеріям невідкладності і те, що їх ще не затримали не гарантує, що цього не станеться. 

Нагадаємо, у жовтні 2019 року Верховний суд Іспанії засудив дев'ятьох лідерів каталонських сепаратистів від 9 до 13 років тюремного ув'язнення за їхню роль в організації референдуму за незалежність Каталонії.

У 2021 році Мадрид помилував цих політиків і звільнив їх від тривалих тюремних термінів. Попри це рішення, Пучдемона та інших соратників продовжують розшукувати для здійснення правосуддя. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: