Сучасні MLRS Україні, Литва готує сценарії бунту в РФ, Росію звинуватили у геноциді: новини дня

Дайджест
П'ятниця, 27 травня 2022, 21:58

Провідні експерти звинуватили РФ у геноциді та намірах знищити український народ; Джонсон заявив, що Путін, ціною великих втрат, прогризає землю на Донбасі; у Литві відбулася секретна конференція, на якій обговорювали сценарії Росії без Путіна; США готуються схвалити надання Україні передових ракетних систем великої дальності; Словаччина з червня знизить залежність від російського газу на 65%; Греція і Кіпр проти прискореного процесу вступу України в Євросоюз; уряд розраховує на початок дії безмитної торгівлі України з Британією в червні; Швеція і Фінляндія не досягли прогресу в переговорах з Туреччиною щодо членства в НАТО; чеське ЗМІ звинувачують у поширенні фейків щодо українців; в Іспанії попередньо підтримали закон, за яким секс без явної згоди вважатиметься зґвалтуванням.

Більше важливих і цікавих новин 27 травня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Путін прогризає землю на Донбасі, секретна конференція в Литві

Триває дев’яносто третя доба повномасштабної війни Росії проти України.

За словами канцлера Австрії, Путін готовий активізувати обмін полоненими з Україною.

Перший незалежний звіт щодо звинувачень РФ у геноциді в Україні стверджує, що дії Росії в Україні дають достатньо доказів, щоб зробити висновок, що Москва розпалює геноцид та вчиняє звірства, спрямовані на знищення українського народу.

У правовому звіті, підписаному понад 30 провідними науковцями-правниками та експертами з геноциду, російську державу звинувачують у порушенні кількох статей Конвенції ООН про геноцид.

Розвідка Британії повідомляє, що російські сухопутні війська продовжують спроби оточити Сєвєродонецьк та Лисичанськ, недавно захопивши кілька сіл на північний захід від Попасної, але українські сили продовжують зберігати контроль.

Росія чинить тиск на Сєвєродонецький котел, хоча Україна зберігає контроль над кількома секторами, які обороняє, позбавляючи Росію повного контролю над Донбасом, наголошується у зведенні.

Щодо ситуації на півдні України, то британська розвідка відзначає, що перед Південним угрупуванням військ Росії, ймовірно, як і раніше, стоїть завдання окупувати південну територію України. 

Наголошується, що останніми днями Росія перемістила 50-річні танки Т-62 із глибокого зберігання до зони відповідальності Південного угруповання.

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що Путін, ціною великих втрат, прогризає землю на Донбасі. За його словами, Путін досягає повільного, але відчутного прогресу.

У Пентагоні пояснили, чому Росія просувається на Донбасі. Зокрема, останні досягнення Росії на Донбасі пов’язані з тим, що російські війська наступають на меншій території, а також із географією місцевості.

Речник Пентагону Джон Кірбі нагадав, що наступ російських військ на Київ завершився провалом через логістичні проблеми, внаслідок яких колона техніки була розтягнута на десятки кілометрів далеко від джерел забезпечення.

Проте, на Донбасі, як зазначив Кірбі, рівніша, більш відкрита територія, де багато полів, малі міста й села. Він додав, що росіяни тепер більш обережно просуваються, щоб не зайти задалеко.

Міністр закордонних справ Британії Ліз Трасс попередила, що якщо Путін переможе в Україні, "ми більше ніколи не будемо почуватися в безпеці".

Тим часом, за даними Bild, у Литві відбулася секретна конференція, на якій обговорювали сценарії Росії без Путіна.

Держсекретар США Ентоні Блінкен наголошує на потенційних ризиках для США і союзників, які створює співпраця Китаю з Росією. 

"Коли РФ відкрито готувалася до вторгнення в Україну, президент Сі та президент Путін заявили про "безмежну дружбу" мі своїми державами. А цього тижня, коли президент Байден був у Японії, Китай і РФ провели спільне патрулювання стратегічних бомбардувальників у регіоні", - зазначив Блінкен.

Держсекретар США також заявив, що Китай з його потугою та ідеологічними цінностями є найбільшою глобальною загрозою у довгостроковій перспективі.

У США також вважають, що Путін зараз не піде на мирні переговори.

Передові ракетні системи для України від США

За даними джерел CNN, адміністрація Байдена готується надати Україні передові ракетні системи великої дальності, які зараз є основним запитом української сторони.

Про новий пакет військової допомоги може бути оголошено вже наступного тижня. 

Високопоставлені українські чиновники, зокрема президент Володимир Зеленський, останніми тижнями просили США та їхніх союзників надати реактивні системи залпового вогню. Системи озброєння, що виробляються в США, можуть запускати ракети на сотні кілометрів — набагато далі, ніж будь-яка із систем, які вже є в Україні.

Тим часом, глава МЗС Дмитро Кулеба повідомив, що ще більше важкого озброєння на шляху зі США до України.

У Литві на "Байрактар" для ЗСУ зібрали більше половини суми, долучилась експрезидентка Грибаускайте.

Щодо енергоносіїв та санкцій проти Росії

Через позицію Угорщини щодо нафтового ембарго лідери окремих країн Європейського Союзу пропонують заборонити тільки імпорт нафти з Росії, яка транспортується морем, а постачання через трубопроводи - тимчасово дозволити.

За даними Bloomberg, уряди країн ЄС обговорюють із Європейською радою та Європейською комісією план, згідно з яким транспортування російської нафти через трубопровід "Дружба" на певний час буде звільнене з-під дії санкцій.

Такий компроміс дасть Угорщині час для поступової відмови від нафти з Росії. Але, додає Bloomberg, навіть цей план поки не має одностайної підтримки в ЄС.

Угорщина залишається єдиною країною ЄС, що відкрито виступає проти ембарго на російську нафту. Прем’єр Угорщини Віктор Орбан виключив можливість обговорення запропонованого ЄС нафтового ембарго на саміті лідерів.

Тим часом, країни Євросоюзу шукати заміну російському газу. Словаччина підписала контракт на постачання норвезького природного газу, який має покрити приблизно 32% річного споживання країни, щоб зменшити залежність від російського газу.

За словами міністра економіки країни Ріхарда Суліка, Словаччина з початку червня знизить свою залежність від російського газу на 65%. 

Уряд Швейцарії проти створення робочої групи з пошуку російських активів.

Слід додати, що США наклали санкції на два банки з РФ через ракетні запуски Північної Кореї.

Щодо вступу України в ЄС і пропозиції нового союзу від Джонсона

Як повідомляє Euractiv Greece, Греція і Кіпр проти прискореного процесу вступу України в Євросоюз.

Позиція Греції полягає в тому, що необхідно дотримуватись усіх процедур, передбачених статтею 49 Договору про ЄС, заявили джерела в грецькому міністерстві закордонних справ.

Водночас Афіни надають особливого значення процесу приєднання Західних Балкан, який має бути продовжений і прискорений, повідомили джерела.

Вони додали, що Афіни наполягають на тому, що європейська перспектива регіону є безпосереднім пріоритетом.

Що стосується Республіки Кіпр, джерело в уряді повідомило, що всі відповідні процедури повинні суворо дотримуватися, тому процес приєднання буде тривалим.

Прем’єрка Фінляндії Санна Марін зазначила, що Гельсінкі підтримує надання Україні статусу кандидата на членство у ЄС, але не вважає за можливе зробити для неї виняток з критеріїв, за якими Євросоюз приймає нових членів. 

В інтерв’ю Yle прем’єрка конкретизувала позицію, зазначивши, що Фінляндія підтримує надання Україні статусу кандидата, але без "прискореного вступу". 

Тим часом, прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон запропонував президенту України Володимиру Зеленському створити новий міжнародний альянс, який протистоятиме Росії та нібито стане альтернативою ЄС.

За словами джерел, Борис Джонсон працює над ініціативою вже більше місяця. 

Модель Європейської співдружності, яку прагне створити Борис Джонсон, визначала б Велику Британію як лідера і включала, окрім України, Польщу, Естонію, Латвію та Литву, а також, можливо, Туреччину на пізнішому етапі. 

Варто зауважити що економічний та торгівельний союз неможливо створити за участі лише окремих держав ЄС, як йдеться в описі цієї ініціативи.

Слід додати, що уряд України розраховує на початок дії безмитної торгівлі країнии з Британією в червні.

Інше: фейки щодо українців в Чехії, Іран і грецькі танкери

Як повідомляє Reuters, Швеція і Фінляндія не досягли прогресу в переговорах з Туреччиною щодо членства в НАТО.

Англомовний чеський  онлайн-журнал Prague Morning опублікував у соцмережах фотографії, на яких деякі магазини Праги ніби то забороняють вхід українцям. Втім, перевірка, проведена іншими ЗМІ показала, що це був фейк.

А у Туреччині хочуть криміналізувати поширення "дезінформації" у соцмережах.

Глава представництва ЄС у Молдові Яніс Мажейкс сказав, що не бачить політичної складової у розслідуванні справи експрезидента Ігоря Додона. 

У Кремлі висловили сподівання, що судовий процес щодо експрезидента Молдови Ігоря Додона не є політично вмотивованим і не пов’язаний з його проросійською позицією.

26 травня суд обрав Ігорю Додону запобіжний захід - 30 днів домашнього арешту

Росія і Китай заветували на Радбезі ООН санкції проти Північної Кореї.

Росія висилає 5 співробітників посольства Хорватії. Хорватія назвала нелегітимним вислання своїх дипломатів з Москви.

В Іспанії попередньо підтримали закон, за яким секс без явної згоди вважатиметься зґвалтуванням.

Іран заявив про затримання двох грецьких танкерів у відповідь на дії США.

У Латвії через мавпячу віспу хочуть скасувати проведення прайду у Ризі.

Це лише частина цікавих новин 27 травня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.