Через спалах мавпячої віспи у Британії будуть вакцинувати геїв і бісексуалів від вітряної віспи

Середа, 22 червня 2022, 14:12

Управління з безпеки здоров’я Великої Британії у вівторок рекомендувало щеплення проти вітряної віспи для гомосексуалів та бісексуалів, оскільки вони перебувають у групі ризику й можуть заразитися мавпячою віспою.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на пресслужбу відомства.

Британське Управління з безпеки здоров’я визначило, що найбільший ризик заразитися мавпячою віспою є в чоловіків, які займаються сексом із іншими чоловіками, мають кількох партнерів або практикують груповий секс.

Відповідно до рекомендацій відомства, лікарі тепер можуть пропонувати гомо- і бісексуальним чоловікам вакцину від вітряної віспи, яка надає певний рівень захисту від мавпячої віспи.

"Розширюючи коло людей у групі ризику, які можуть отримати щеплення, ми сподіваємось розірвати ланцюг передання захворювання і стримати його спалах", – заявила керівниця програм імунізації Управління з безпеки здоров’я Мері Рамзі.

За останніми даними, у Великій Британії виявили 793 випадки захворювання на мавпячу віспу. Всього ж у 42 країнах світу їх зареєстрували понад 2100.

ЄС планує закупити 110 тисяч доз вакцини від мавпячої віспи

Мавпяча віспа – рідкісне вірусне захворювання, що передається людині від тварин. Воно зазвичай зустрічається в Західній та Центральній Африці.

Симптоми захворювання – лихоманка, головний біль та шкірний висип, який починається на обличчі й поширюється на решту тіла.

Випадки зараження вірусом віспи мавп в останні тижні були зафіксовані за межами Африки – зокрема в Німеччині, Швейцарії, Іспанії, Бельгії, Італії, Португалії, Великій Британії, Австрії та Швеції.

Бельгія стала першою країною, яка запровадила обов’язковий 21-денний карантин для хворих на мавпячу віспу. А британські органи охорони здоров’я рекомендують 21-денний карантин для близьких контактів хворих.

Водночас Європейський центр з попередження і контролю захворювань вважає низьким ризик масштабного поширення мавпячої віспи серед населення загалом

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.