У Празі перейменують вулицю імені радянського маршала Конєва

Середа, 22 червня 2022, 14:45

Керівництво району Прага 3 чеської столиці звернулося до міської ради з проханням перейменувати вулицю імені маршала Конєва на честь Карела Хартіга – першого очільника цього міського району, який раніше називався Жижков.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Blesk.

Тепер звернення керівництва Прага 3 має затвердити топографічна комісія Праги (яка раніше підтримала таке рішення), а після неї вже – міська рада. Перейменування має відбутися через три місяці після схвалення, щоб міська влада вжила необхідних адміністративних процедур.

В опозиційній партії ANO розкритикували пропозицію щодо перейменування, заявивши, що вона лише призведе до додаткового адміністративного тягаря – приміром, мешканці вулиці будуть змушені вносити зміни у документи.

Партія також посилається на результати опитування мешканців Праги 3, в якому взяли участь 944 з 4983 тих, кому направили питання. 71% із них висловився проти перейменування вулиці Конєва.

Це щонайменше друга спроба празької влади перейменувати вулицю: у 2019 році пропонувалося дати їй нове ім’я – Матері Терези, але тоді все обмежилось лише замовленням дослідження про діяльність Конєва.

Радянський маршал, як відомо, у 1945 році брав участь у звільненні Праги від нацистів, через що в місті й ушанували його пам'ять. Водночас відомі факти причетності Конєва до розгону антикомуністичного повстання в Угорщині та зведення Берлінської стіни.

Відтак у 2020 році у Празі демонтували монумент Конєву, який до того багато разів закривали та обливали фарбою.  Також перед ним встановлювали роз’яснювальні таблички щодо радянської окупації.

У травні Прага також позбавила радянського маршала Івана Конєва звання почесного громадянина міста, присвоєного йому у 1945 році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.