Прем’єр Австралії зустрінеться з Макроном, щоб поговорити про зірваний контракт на підводні човни

Четвер, 23 червня 2022, 15:32

Новопризначений прем’єр-міністр Австралії Ентоні Альбанезе в четвер заявив, що наступного тижня зустрінеться з президентом Франції Емманюелем Макроном, щоб "перезавантажити" двосторонні відносини після минулорічного скандалу із зірваним контрактом на постачання підводних човнів.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на АР.

За словами Альбанезе, Макрон запропонував йому приїхати Франції в межах візиту до Європи, де прем’єр Австралії вперше в історії братиме участь у саміті Північноатлантичного Альянсу.

"Нам справді потрібне перезавантаження. Ми вже мали досить конструктивні дискусії. Ми майже фіналізували домовленості щодо підводних човнів", – сказав він.

Йдеться про домовленість між урядом Австралії та французькою компанією Naval Group про виплату 555 мільйонів євро через розривання контракту.

"Звісно, Франція є ключовою для сили в Європі. Але вона також є ключовим гравцем у Тихоокеанському регіоні. І це лише одна з причин, чому ці (двосторонні) відносини потрібно плекати, а не руйнувати", – наголосив Альбанезе.

Нагадаємо, у вересні минулого року Австралія скасувала угоду про виробництво підводних човнів з Францією і заявила, що замість цього побудує принаймні вісім атомних підводних човнів з використанням американських і британських технологій в рамках нового партнерства AUKUS у сфері безпеки.

Створення AUKUS, який розглядають як противагу Китаю в Індо-Тихоокеанському регіоні, розлютило Францію, оскільки воно зірвало багатомільярдну оборонну угоду Парижа і Канберри.

Після цього оголошення Париж відкликав своїх послів в Австралії та США для консультацій. Згодом президенти Франції і США домовились про повернення посла.

Читайте також: Угода, що розлютила Макрона: як США та союзники змінюють світову систему безпеки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.