Фінляндія, Швеція і Туреччина ухвалять спільну заяву за підсумками саміту НАТО – ЗМІ

Вівторок, 28 червня 2022, 20:49

Фінляндія, Швеція і Туреччина підготували тристоронній документ, який має бути ухвалений за підсумками саміту НАТО у Мадриді та пов’язаний із блокуванням Анкарою розширення Альянсу.

Як повідомляє "Європейська правда", про це пише фінська газета Helsingin Sanomat з посиланням на поінформованих співрозмовників.

Столтенберг сподівається на прогрес щодо вето Туреччини у Мадриді, але "нічого не обіцяє"

Документ було узгоджено після зустрічі президента Фінляндії Сауле Нііністьо, прем’єр-міністерки Швеції Магдалени Андерссон і президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана.

У ньому мають бути вказані шляхи вирішення занепокоєнь Анкари щодо обмежень експорту зброї до неї, а також підтримки Гельсінкі й Стокгольмом організацій, які турецька сторона вважає терористичними.

За даними Helsingin Sanomat, під час переговорів фінська сторона зрозуміла, що Туреччина постійно порушувала питання тероризму в обговореннях із членами Альянсу – станеться це і під час саміту НАТО.

Більшість жителів Фінляндії проти поступок Туреччині для членства в НАТО – опитування

"Наші найбільш проблемні питання стосуються дискусій усередині Альянсу. Крок за кроком стало зрозуміло, що в межах Альянсу відбувались паралельні дискусії (щодо членства Швеції та Фінляндії)", – повідомило виданню джерело.

Раніше президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що на саміті хоче продемонструвати "документи, інформацію і зображення", які начебто доводять підтримку Швецією та Фінляндією терористичних організацій.

Швеція і Фінляндія подали заявку на вступ до НАТО у травні. Усі 30 країн-членів повинні дати згоду на вступ, але Туреччина загрожує накласти вето.

Детальніше про саміт Альянсу дивіться у відеопоясненні: Що дадуть Україні? Чи готовий Альянс до війни з РФ?

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.