У Болгарії з'явився шанс на формування нового уряду та уникнення дострокових виборів

П'ятниця, 22 липня 2022, 09:13

Шанси на формування нового уряду Болгарії зростають після того, як президент Румен Радев передав мандат на формування уряду Болгарській соціалістичній партії, якій вдалося привести за стіл переговорів популістську партію "Є такий народ".

Про це пише "Європейська правда" із посиланням на Euractiv.

Переговори ведуться між провідною парламентською силою "Зміни продовжуються", соціалістами, партією "Є такий народ" і проєвропейською правоцентристською "Демократичною Болгарією". Разом вони мають достатньо голосів для обрання нового уряду. 

Умовою для Болгарії, щоб мати уряд, є досягнення перемир’я між "Зміни продовжуються" і "Є такий народ".

"Ми бачимо певні ознаки того, що шанси сформувати уряд зростають. На ці процеси нам знадобиться більше часу. Терпіння, професіоналізм, і ми зможемо мати уряд, який буде корисним для країни", – сказав співголова "Демократичної Болгарії" Христо Іванов після політичних переговорів у четвер.

"Ми повинні уникати підштовхування країни до виборів, тому що є багато ризиків – політичних, а також у ситуації в енергетиці, в економіці, у сфері безпеки, охорони здоров’я. Тому ми розглядаємо можливість обрання уряду як те, що потрібно підтримати", – сказав Іванов.

Як найбільша політична група в парламенті, "Зміни продовжуються" висуватиме кандидата на посаду прем’єр-міністра. Очікується, що це буде колишній віцепрем'єр-міністр і міністр фінансів Асен Васильєв, але колишнього спікера парламенту Ніколу Мінчева також настійно рекомендують як консенсусну фігуру.

Іншою політичною умовою є підтримка "Є такий народ" нового антикорупційного законодавства країни та призначення міністра внутрішніх справ Бойко Рашкова головою майбутньої антикорупційної комісії.

Політична криза в Болгарії почалася у червні, коли популістська партія "Є такий народ" вийшла з чотирипартійної правлячої коаліції. Опозиційна партія ГЕРБ на чолі з колишнім прем'єр-міністром Бойком Борисовим ініціювала вотум недовіри, і уряд Кирила Петкова було відправлено у відставку.

Найбільша партія у парламенті — "Зміни продовжуються" — намагалася сформувати новий уряд, але не змогла зібрати 121 депутата і вирішила не пропонувати новий уряд.

Нагадаємо, після оголошення вотуму недовіри уряду колишній прем’єр-міністр Кирил Петков звинуватив Росію та потужну мафію його країни.

Чому політична криза грає на руку в першу чергу проросійським силам, читайте у статті Болгарія дає шанс "друзям Путіна": куди заведе країну нова політична криза.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.