Деталі зернової угоди за РФ, фейк про контрабанду зброї, кораблі НАТО у Чорному морі: новини дня

Дайджест
П'ятниця, 22 липня 2022, 21:54

Зернова угода, про яку так довго говорили, нові HIMARS та безпілотники від США та масштабні навчання НАТО у Чорному морі. А ще Європол визнав, що не має жодних доказів продажу зброї, переданій ЗСУ!

Найважливіші та просто цікаві новини 22 липня у нашому дайджесті. 

Також підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Зернова угода 

Це сталося - представники України і Росії у палаці Долмабахче в Стамбулі  підписали угоду про створення механізму для експорту українського зерна із чорноморських портів.

Згодом в ООН розкрили деталі підписаної угоди. Вона діятиме 120 днів і не передбачатиме подальшого розмінування портів або прилеглих вод з боку України.

Угода забезпечує безпечний прохід до трьох українських портів – "Одеса", "Чорноморськ" та "Южний" – і вихід із них за умови "де-факто припинення вогню" для кораблів і об’єктів їхнього обслуговування.

Глава МЗС Британії Ліз Трасс привітала укладення у турецькому Стамбулі угоди про розблокування експорту зерна з України морським шляхом, але наголосила, що зараз важлива її імплементація.

Війна з РФ

Координатор Ради національної безпеки США зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі повідомив про затвердження нового пакета безпекової допомоги Україні. Він включає чотири реактивні системи залпового вогню HIMARS, 36 тисяч артилерійських снарядів, бронебійні системи та 580 безпілотників Phoenix Ghost.

І це не все - Пентагон почав попередню оцінку можливості передання Україні сучасних винищувачів.

Купити зброю для України збирається й Євросоюз. Рада ЄС формалізувала рішення про надання Україні додаткових 500 млн євро військової допомоги. З них безпосередньо на  військову техніку буде направлено 490 мільйонів євро, а решту -  на пальне та аптечки для ЗСУ.

Не менш важлива новина - у Європолі уточнили свою заяву щодо нібито контрабанду зброї з України в умовах війни – там заявляють, що мова йде про потенційну загрозу, а не зафіксовані  випадки продажу зброї, переданій ЗСУ.

Завдяки цій зброї РФ втрачає можливості для наступу. Зокрема, у ЦРУ сумніваються, що Росія зможе продовжувати наступальні операції в Україні так, як це було досі.

Крім того, у ЦРУ стверджують, що російська армія щодня  зазнає сотень втрат у війні в Україні, включно з втратою тисяч лейтенантів і капітанів.

Італія продовжить надсилати зброю Україні та підтримуватиме Київ у його війні проти Росії, навіть якщо консервативний блок переможе на майбутніх національних виборах - запевняє голова найпопулярнішої партії країни "Брати Італії" Джорджія Мелоні.

А от німцям варто прискоритися. Міністерка оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт, реагуючи на критику Польщі через повільне заміщення переданої України зброї, заявила, що сподівається на позитивне вирішення ситуації.

Як повідомляють грецькі ЗМІ, МЗС цієї країни викликало посла України Сергія Шутенка нібито через те, що Афіни роздратовані погрозами Києва накласти санкції через діяльність грецьких компаній у Росії.

Газовий шантаж РФ

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що з огляду на останні події (мова йде про обмеження потужності "Північного потоку-1" до 40%),  Росія не є надійним постачальником газу.

Натомість Італія висловила опозицію щодо плану Європейської комісії щодо надзвичайних ситуацій з газом, який базується на скороченні споживання на 15%. Раніше із критиками плану ЄС виступили Іспанія, Португалія та Греція.

До речі, дуже радимо почитати про газову війну з РФ чудовий текст президентки DiXi Group Олени Павленко РФ відступає в енергетичній війні: що означає запуск "Північного потоку-1".

Інше: навчання НАТО, ультиматум Угорщині, спека у Європі

У болгарській акваторії Чорного моря проходять щорічні військові навчання "Бриз" за участю 11 країн НАТО.

У навчаннях беруть участь 24 бойові та допоміжні кораблі та катери, 5 літаків, 4 вертольоти та 1390 військовослужбовців військово-морських сил Болгарії, Албанії, Бельгії, Греції, Італії, Латвії, Польщі, Румунії, США, Туреччини, Франції, а також від Командування ВМС НАТО.

Європейська комісія дала Угорщині місяць, щоб вирішити проблеми з верховенством права, перш ніж попросити уряди Європейського Союзу заморозити частину коштів, які Угорщина має отримати в рамках бюджету ЄС на 2021-2027 роки.

Прем’єр-міністр Албанії Еді Рама заявив, що за масштабною кібератакою на урядові сайти й сервіси  стоїть одна з двох іноземних держав, але яка саме, він поки не буде називати. Цікаво, хто це міг би бути?

Кабінет міністрів України схвалив проєкт міжурядової угоди про безвіз із Гватемалою.

І наостанок сумне - внаслідок екстремальної спеки, яка накрила Європу в останні дні, загинули вже понад 1700 людей в Іспанії та Португалії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: