Gepard і танки Twardy, 1.6 млрд євро від ЄС, Польща дозволила не писати "на Україні": новини дня

Дайджест
Понеділок, 25 липня 2022, 21:32

Сьогодні буде багато новин про зброю - САУ Gepard, Stormer та танки PT-91 Twardy, а в перспективі - Leopard 2 та винищувачі Міг-29. Але це не все - у "Північному потоці-1" знову поламка, Україна отримає 1,6 млрд євро на відновлення, а полякам рекомендували писати "в Україні". 

Найважливіші та просто цікаві новини 25 липня у нашому дайджесті. 

Також підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Війна з РФ

Німеччина почала постачання в Україну зенітних самохідних артилерійських установок Gepard. Як розповів міністр оборони Олексій Резніков, 3 САУ вже в Україні. Всього очікується передача Німеччиною 15 С Gepard. 

І це не все. У правлячій коаліції Німеччини виступили за прямі поставки Україні танків, можливо - навіть Leopard 2.

Танки Leopard Україна може отримати і від "однієї з дружніх країн", - уточнює міністр оборони Олексій Резніков.

А Польща тим часом передала Україні танки PT-91 Twardy. Їх кількість невідомо, але вірогідно, їх кількість перевищує дві сотні. Замість них Польща збирається купити південнокорейські танки. 

Також в Україну прибули перші шість британських зенітних ракетних комплексів Stormer HVM.

Також є надії отримати літаки. Словаччина розгляне можливість передачі Україні одинадцяти винищувачів МіГ-29 - після того, як наприкінці серпня словацькі повітряні сили перестануть їх експлуатувати.

Не тільки зброя - Сполучені Штати працюють з Україною над "планом Б" щодо вивезення експорту зерна з країни після нападу Росії на Одесу. 

В свою чергу британська розвідка відзначає, що російські військові продовжують стикатися з дилемою посилення наступу на сході чи зміцнення оборони на заході.

А в Пентагоні вказали на низький бойовий дух російських військ в Україні.

Санкції та фіндопомога Україні

Європейський інвестиційний банк  виділив Україні 1,59 мільярда євро фінансової допомоги для відновлення найважливішої пошкодженої інфраструктури та важливих проєктів, спрямовані на задоволення нагальних потреб українців.

Фінансова прокуратура Франції на початку липня розпочала попереднє розслідування щодо походження статків наближених до Владіміра Путіна російських олігархів, розташованих на французькій території.

Порадував і Китай - його інвестиції в рамках ініціативи "Один пояс, один шлях" у Росії вперше від початку її існування впали до нуля.

А от посол України при ЄС Всеволод Ченцов пояснив, що Євросоюз зробив точкові санкційні уточнення обмежень проти Росії, щоб припинити маніпуляції з боку РФ.

Російський газовий шантаж

Тим часом, "Газпром", оголосив про зупинку ще одного газотурбінного двигуна "Північного потоку-1", через що пропускна потужність газогону зменшиться ще більше.

Крім того, "Газпром" заявив, що отримані від компанії Siemens канадські документи на транспортування турбіни "не знімають раніше окреслених ризиків" і викликають додаткові питання.

Щоправда, Німеччина не бачить технічних причин для обмеження постачання газу "Північним потоком".

Росія не є надійним енергопостачальником і ЄС має бути готовим до повної зупинки поставок російського газу рано чи пізно, заявила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

В цьому може допомогти Кіпр - там готові сприяти ЄС подолати залежність від російського газу. 

Інше: "в Україні", безвіз для українців та "безвіз" для росіян

Рада польської мови заохочує більш широке застосування форми "в Україні", стверджуючи, що традиційне написання "на Україні" не є єдино правильним.

Під час візиту до України президента Гватемали Алехандро Джамматеї було підписано міжурядову угоду про безвіз

Чотири найбільші політичні партії Фінляндії, представлені в парламенті, заявили, що підтримують заборону надання туристичних віз для громадян Росії.

Сполучені Штати подарують Україні близько пів мільйона доз вакцини від коронавірусу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.