Сто Panzerhaubitze, Австрія забрала сховище в Газпрому, Польща закупає зброю: головне за день

Дайджест
Середа, 27 липня 2022, 21:12

Нова зброя для України, кадрова пропозиція для Бориса Джонсона, газовий фронт війни з РФ та навіть "прозріння" Еммануеля Макрона. 

Більше важливих і цікавих новин 27 липня у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Війна з РФ

Федеральний уряд Німеччини схвалив продаж Україні 100 самохідних артилерійських установок Panzerhaubitze 2000 - їх вартість становить 1,7 мільярда євро, що  в кілька разів більше, ніж загальна вартість усієї наданої Німеччиною зброї.

Крім того, у Німеччині запевняють, що Україна отримає систему ППО IRIS-Т до кінця року.

А уряд Чехії в середу схвалив прохання Словаччини про допомогу в захисті її повітряного простору після виведення з експлуатації МіГ-29 – це має прискорити передачу винищувачів  Україні.

Долучається і маленька Словенія - там планують  надати Україні через механізм цивільного захисту ЄС обладнання для цивільного розмінування. 

Не відстають і в Польщі. Там запустили велику кампанію збору коштів на зброю для України, перший з яких  - на три гелікоптери для евакуації поранених.

А ще у Польщі відкрили розслідування проти компанії, яка обманула волонтерів з України на 40 тисяч євро, а польські спецслужби ідентифікували кілька місць, які використовуються як фільтраційні табори або в’язниці для українців.

І це не все про Польщу - там підписали угоду щодо купівлі південнокорейської зброї: це 48 легких винищувачів FA-50, 180 танків К2 та понад 600 самохідних гаубиць К9.

Про оборону непокояться і в Швеції - в країні може бути запроваджений тимчасовий податок для найбільш багатих, спрямований на збільшення фінансування оборонного сектора

Генсек Джонсон?

Високопоставлені члени Консервативної партії підтримали кандидатуру Бориса Джонсона на пост майбутнього генерального секретаря НАТО.

Газовий шантаж Європи

Росія продовжує зменшувати продаж газу Європі. Про чергове зменшення постачань заявила італійська компанія Eni.

Підтвердила скорочення газопостачання через "Північний потік" і Німеччина. 

Натомість допомога може прийти з України. Європейська мережа операторів системи передачі електроенергії ENTSO-E підтвердила наміри збільшити у два рази імпорт електроенергії з України, про що напередодні говорили в Єврокомісії. 

Ще один антикризовий рецепт - найбільший австрійський оператор газосховищ RAG Austria AG взяла на себе управління найбільшим у країні газосховищем "Гайдах"  у Зальцбургу, яким раніше керував "Газпром".

А "група семи" прагне запровадити механізм обмеження цін на експорт російської нафти до 5 грудня.

Зернова угода

У Стамбулі відбулася церемонія відкриття Спільного координаційного центру, створеного в рамках реалізації так званої "зернової угоди".

Інше: заборона RT, розслідування дій Трампа, заборона для Гундяєва 

Суд ЄС загальної юрисдикції підтвердив заборону на мовлення російського пропагандистського мовника  RT France, накладену в березні через систематичну дезінформацію щодо України. До речі, у Кремлі оперативно пообіцяли ЄС "заходи у відповідь".

А президент Франції  Еммануель Макрон назвав Росію "однією з останніх імперських колоніальних держав" у сучасному світі, говорячи про її війну проти України. 

Конгресвумен Вікторія Спартц надіслала президенту Джо Байдену ще один лист, в якому закликала звернути увагу на останні події в Україні, включно з додатковими занепокоєннями навколо голови адміністрації президента України Зеленського Андрія Єрмака.

В свою чергу, сам Джо Байден здав два негативні тести на COVID-19.

Натомість справи у експрезидента Трампа набагато гірші - Міністерство юстиції США розслідує його дії під час спроби штурму Капітолія в січні 2021 року.

Також не дуже добрі справи у голови РПЦ Владіміра Гундяєва, відомого як патріарх Кирил. Литва заборонила йому  в'їзд до країни через підтримку російського вторгнення в Україну.

Ну а в Болгарії все стабільно - там провалилася остання спроба сформувати уряд і тепер країну чекають нові дострокові вибори.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.