Італійські праві визначилися щодо кандидатури прем’єра у разі перемоги на виборах

Четвер, 28 липня 2022, 09:40

Партія, яка набере найбільшу кількість голосів у правоцентристській коаліції Італії, обере прем’єр-міністра, якщо блок переможе на майбутніх виборах.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Вибір кандидата на посаду прем'єр-міністра викликав напругу в блоці, до якого входять "Ліга" Маттео Сальвіні, "Вперед, Італіє" Сільвіо Берлусконі та "Брати Італії" Джорджії Мелоні, наразі найпопулярніша партія в коаліції.

Італійські газети повідомляли, що Берлусконі стурбований тим, що перспектива приходу Мелоні до влади відлякує поміркованих виборців, враховуючи постфашистське коріння її партії.

Однак угода між партіями  підтверджує традиційне правило всередині блоку.

"Коаліція запропонує президенту республіки прем'єр-міністром особу, яку вкаже партія, яка набрала найбільшу кількість голосів", - йдеться в заяві правоцентристських партій після зустрічі їхніх лідерів.

Партія Мелоні набрала лише 4% на виборах 2018 року, але зараз вона набирає понад 23%, що робить її найбільшою партією Італії, яка випереджає головну лівоцентристську силу, Демократичну партію.

Раніше Мелоні заявила, що Італія продовжить надсилати зброю Україні та підтримуватиме Київ у його війні проти Росії, якщо консервативний блок переможе на майбутніх національних виборах.

Нагадаємо, коаліційний уряд Маріо Драгі опинився на межі розпаду після того, як "Рух 5 зірок" відмовився голосувати за важливий указ про фінансову допомогу тисячам родин і компаній.

Зрештою минулого четверга президент Італії Серджо Матарелла підписав указ про розпуск парламенту. Перед тим він з другого разу прийняв відставку прем'єра Маріо Драгі.

Дострокові вибори до парламенту Італії відбудуться 25 вересня.

Про політичну кризу в Італії більше читайте тут: Чому проукраїнський прем’єр Італії пішов у відставку та хто зараз бореться за його посаду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: