У Північній Македонії протест проти поступок Болгарії задля вступу в ЄС переріс в сутички

відео
Середа, 6 липня 2022, 15:20

Під час протестів в столиці Північної Македонії Скоп’є з приводу пропозиції, яка дає шанс вийти з глухого кута в зусиллях країни вступити в ЄС, виникли сутички та постраждали 47 поліцейських.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило агентство АР.

Сутички виникли після того, як група молоді відлучилася від основної акції протесту та стала кидати каміння, металеві прути, яйця та пляшки із запалювальною сумішшю у будівлю парламенту в Скоп'є ввечері у вівторок.

Поліція повідомила, що 11 протестувальників було затримано. 

Прем'єр-міністр Димитар Ковачевський засудив напади на поліцію, заявивши, що насильство не може бути виправданим.

Міністр внутрішніх справ Олівер Спасовський повідомив, що ведеться розслідування щодо винуватців насильства. Він попередив, що їм загрожують "найсуворіші покарання".

Починаючи з вихідних, щовечора тисячі людей у Північній Македонії протестують проти компромісної пропозиції Франції, яка спрямована на зняття вето Болгарії на вступ Північної Македонії до ЄС.

У Північній Македонії відбувся протест проти поступок Болгарії для розблокування вступу до ЄС

Болгарія, яка як член ЄС має право вето щодо нових членів, хоче, щоб Північна Македонія офіційно визнала, що її мова має болгарське коріння, визнала болгарську меншину у країні та припинила "розпалювання ненависті" щодо Болгарії.

Багато хто в Північній Македонії вважає, що мовчазна згода на цей компроміс підірве їхню національну ідентичність.

Президент Північної Македонії Стево Пендаровский та уряд підтримують запропоновану Францією угоду, яка закликає країну визнати у своїй конституції існування етнічної болгарської меншини. Угода також забезпечить регулярні перегляди того, як вирішується двостороння суперечка між країнами.

Болгарія вже офіційно прийняла пропозицію Франції, яка тепер потребує підтримки парламенту Північної Македонії. 

Депутати мають зібратися у четвер, щоб створити комітет, який розгляне це питання. Пленарне засідання наразі не заплановане.

Північна Македонія підтримала "французький план" подальшого зближення з ЄС

Основна правоцентристська опозиційна партія ВМРО-ДПМНЕ, багато експертів у галузі міжнародного права та громадські організації заявляють, що французька пропозиція є більш вигідною Болгарії, яка заперечує погляди Північної Македонії на регіональну історію, мову, самобутність та спадщину.

Північна Македонія є кандидатом на членство у ЄС протягом 17 років. У 2020 році країна отримала "зелене світло" на початок переговорів про вступ, але дата початку переговорів через болгарське вето досі не встановлена.

Детальніше про цей конфлікт читайте у статті: Євроінтеграція в обмін на ідентичність: куди веде конфлікт болгар та македонців

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.